fbpx

Jedna od mojih omiljeniih muzejskih manifestacija dešava se ovog vikenda. U pitanju je AFRO festival u organizaciji Muzeja afričke umetnosti. Osmu godinu zaredom posetiću ovaj festival i to ove godine u punom sastavu – sa sve dvoipomesečnom bebicom. Ova mama je srećna, jer se većina AFRO festivala dešava u slatkom dvorištu Muzeja, pa je moguće voditi malo stvorenjce sa sobom i uživati u programu festivala bez žurbe nazad kući. 🙂 

AFRO festival 2018. traje dva dana, obuhvata subotu i nedelju, 23. i 24. juna, u periodu od 12 do 18 časova. Cena ulaznice je 200 dinara, a ulaz je besplatan za decu do 6 godina. 

Šta je AFRO festival?

Da se podsetimo – AFRO festival je kulturna manifestacija koja se jednom godišnje organizuje u Muzeju afričke umetnosti, i predstavlja jedinstven program, u našoj zemlji i regionu. Prvi AFRO fest održan je 1997.godine i od tada se organizuje početkom svakog leta. Glavni cilj festivala je da promoviše multikulturalnost u današnjem svetu. Festival uključuje izložbe, predavanja, filmske projekcije, radionice za decu i odrasle, stručna vođenja kroz muzej i uvek pažljivo odabran muzički program koji prati čitav festival. 

AF17_MarijaPiroski-foto_1

Šta posetiti na AFRO festivalu 2018?

Celokupan program festivala možete pronaći na sajtu Muzeja: ovde.

U produžetku naći ćete neke od aktivnosti festivala koje su po meni nezaobilazne.

Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa

Durbar je najpopularniji deo festivala koji se održava drugog i poslednjeg dana festivala, dakle, u nedelju, 24. juna. Durbar je vrsta proslave koja je deo tradicionalne kraljevske svečanosti naroda Ašanti u Gani. Tokom ove svečanosti, uz muziku i ples, odaje se počast precima, obnavljaju se veze sa narodom, slavi se jedinstvo i prosperitet čitave zajednice dok kraljevi, kraljice, starešine šetaju u najsvečanijim odorama. Tako i Durbar u Muzeju afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu. U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire predstavljaju se ambasade afričkih zemalja beogradskoj publici. Ove godine učesnice Durbara su ambasade Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, a posebni gosti su Ambasada Brazila i Konzulat Jamajke. Osim što ćete imati prilike da se upoznate sa ovim narodima, moći ćete da probate i kulinarske specijalitete iz ovih delova Afrike i sveta.

Mankala – misaona drustvena igra

Za sve ljubitelje društvenih igara, Mankala je pravi izbor! Mankala je jedna od najstarijih društvenih igara ikada. Igraju dve osobe, i to kamenčićima na posebnoj tabli od drveta. Ova društvena igra je misaonog karaktera zasnovana na logičko-matematičkoj kombinatorici, tako da je dobra vežba i zabava za sve koji vole intelektualno nadmetanje. Ovo je igra u kojoj nema mesta za sreću, već samo za koncentraciju i praćenje igre. Nakon što je odigrate par puta  poželećete da je igrate satima. Dobra vest je da se igranje mankale dešava tokom čitavog trajanja festivala tako da kada god odete, imaćete priliku da odigrate par partija, samo treba da sačekate svoj red ili novog protivnika.

mankala-muzejirade

Ahvaš iz Imintanuta – folklor iz Afrike

Ahvaš je poseban doga]aj na festivalu ove godine i namenjen je najradoznalijima. Ahvas je posebna muzičko-scenska forma koja uključuje plesove iz okoline Marakeša i pevanje tradicionalnih pesama. Kao specijalni gost, šesnaestočlana marokanska folklorna trupa, koja dolazi iz berberskog naselja Imintanut, izvešće ovu formu. Ahvaš inace slavi osećaj zajedništva unutar zajednice i nosi primese praksi i verovanja koje se i danas izvode u regiji Visokog Atlasa. Ovaj performans će se u okviru AFRO festivala odigrati u nedelju, 24. juna od 12:30 i od 15:30 časova.

Ahvash

Takođe bih napomenula da je program za decu zaista raznovrstan, te apelujem na sve roditelje da obavezno povedu svoju klince, jer će oni sigurno uživati, ne samo u plesovima, standovima sa suvenirima, igranju mankale, već i u pratećim kreativnim radionicama skrojenim posebno za decu.  Opis radionica ovde.

Kojih god da ste godina i u kojem god društvu, AFRO festival je dobar predlog kako da provedete vikend u jednoj drugačijoj atmosferi. Uživajte u čarima Afrike! Vidimo se na festivalu! 

 

Pozdrav,

Tina Kresović

 

Tina Kresović

Magistrirala Ekonomiju i menadžment umetnosti i kutlurnih aktivnosti na Ca’ Foscari univerzitetu u Veneciji, a osnovne studije Čuvanja kulturnog nasleđa završila na Bolonjskom univerzitetu. Radi kao Regionalni marketing koordinator za fintek Digital Finance International.
Tina Kresović

Latest posts by Tina Kresović (see all)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli