fbpx

Odgovor na ovo pitanje potražite u muzejima tokom manifestacije Muzeji za 10.

Od 13. do 19. maja  možete posetiti aktuelne postavke u preko 75 muzeja širom Srbije. Za ljubitelje muzeja ovo doba godine je pravi praznik, jer se 18. maja proslavlja Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja. Tokom trajanja manifestacije obeležava se i  Nacionalna nedelja muzeja.

Ovogodišnja tema – budućnost tradicije

Ako se pitate šta će vas očekivati u kulturnim ustanovama širom Srbije, razmišljajte o tradiciji u budućnosti, jer je ovogodišnja tema Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije. Ovo je u skladu sa dešavanjima u muzejskom svetu, jer je aktuelna izmena definicije muzeja u kojoj svako od nas može da doprinese.

Razgovarali smo sa Biljanom Đorđević, muzejskim savetnikom Narodnog muzeja u Beogradu i koordinatorom manifestacije Muzeji za 10, koja kaže da je cilj manifestacije da okupi što veći broj muzeja i srodnih institucija u Srbiji.

Želja im je da tokom ovih nedelju dana intenziviranog rada skrenu pažnju široj javnosti na značaj muzeja i njihovu posvećenost publici. Na taj način informišu publiku šta rade tokom cele godine i koliko su dobrodošli da ih posećuju i van utvrđenih datuma.

„Muzeji nisu više zatvorene, elitističke ustanove, rezervisane za odabrane, već otvorene, poput starogrčke agore, za sve koji žele da vide, da nauče, da diskutuju, da polemišu, da predlažu…“ kaže za muzejirade Biljana Đorđević.

Spomen-zbirka-Pavla-Beljanskog-Novi-Sad

Središta kulture

Prosečan broj posetilaca u toku ovih prazničnih dana je između 150 i 200 hiljada, a Biljana Đorđević kaže da besplatan ulaz i raznovrsni kvalitetni programi privuku publiku koja inače nije redovna i dodala da je još bolju vidljivost neophodna veća podrška medija, naročito onih sa nacionalnom frekvencijom.

Najveća posećenost je prethodnih godina zabeležena u najvećim muzejima, ali posebnu draž ove manifestacije čini to da svoj medijski prostor dobijaju i mali muzeji, bilo po površini ili broju zaposlenih. Svake godine se bira i Muzej za 10, ustanova koja je uložila poseban trud u prethodnoj godini.

Galerija-Matice-Srpske-Novi-Sad

Kako obići sve?

  1. pretražite muzeje u vašoj okolini

Na sajtu manifestacije proverite koji su muzeji otvoreni na ruti od kuće do posla/ pijace/ škole/ sportskog centra. Potražite i muzeje u najbližem okruženju, jer tokom 7 dana možete obići muzeje i u drugim mestima.

  1. nađite društvo

Pitajte prijatelje, prijateljice i rodbinu da pođu sa vama u muzej. Vi već imate listu željenih muzeja, a pitajte i društvo da oni pronađu svoje favorite.

Bitno – ako ne nađete dobro društvo za muzej, bolje idite sami. Ne treba samo da posetite, već i da doživite postavku.

  1. organizujte obaveze

Manifestacija traje samo sedam dana. Možda deluje kao dosta vremena za obilaženje muzeja, ali se dobro organizujte. Za dva sata možete obići jedan, do dva muzeja. Dajte sebi vremena.

  1. zabeležite trenutak

U nekim muzejima je zabranjeno fotografisanje i snimanje. Raspitajte se. Fotografišite ono što vam je zanimljivo. Biće vam drago da se toga prisetite za nekoliko godina. 

Muzej naivne i marginalne umetnosti Jagodina

Muzealci za 10

Podsetimo se, manifestacija „Muzeji za 10“ osnovana je pre pet godina u drugom formatu, kao „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“. U međuvremenu, zbog smanjenog broja zaposlenih, manifestacija je skraćena sa deset na sedam dana, a radno vreme nije više od 10 do 10, već standardno radno vreme muzeja.

Za kraj, Biljana Đorđević dodaje da su najveći izazovi za sve muzejske radnike finansiranje i nedovoljan, sve manji broj zaposlenih, pa samim tim i sve manji broj kolega koji na organizaciji i realizaciji Manifestacije rade. Ipak, entuzijazam i kreativnost onih koji su u Manifestaciju uključene s uspehom prevazilazi te probleme.

Našim učešćem u manifestaciji muzealcima odajemo počast na najbolji način.

 

Slađana Savic

Doktorantkinja Hemijskog fakulteta u Beogradu. Učesnica studentske akcije „Otvorene laboratorije“, gde subotom vodi posetioce kroz Zbirku velikana srpske hemije na Hemijskom fakultetu. Smatra da je muzej pravo mesto da učenje o prošlosti i o svom mestu u svetu. Piše za studentski časopis „Pozitron“, bavi se savremenim plesom i vozi bicikl kad vreme to dozvoli.
Slađana Savic

Latest posts by Slađana Savic (see all)

5.00 avg. rating (100% score) - 9 votes
Podeli