fbpx

Samostalna izložba radova Masinise Selmanija, pod nazivom Podeljeni svetovi otvorena je 18. oktobra 2018. u maloj sali Muzeja afričke umetnosti (MAU). Izložba predstavlja trinaest crteža ovog francusko-alžirskog umetnika i dve animacije, od kojih je jedna u formi instalacije. Kustoskinja izložbe je istoričarka umetnosti Ivana Vojt. Umetnik Masinisa Selmani je tokom otvaranja izložbe bio gost MAU, i tom prilikom organizovan je razgovor na temu Preispitivanje medijske mašinerije kao savremena umetnička tendencija, u kome su sagovornici, pored Selmanija, bili i Boško Prostran, član umetničkog dua Doplgenger i Ana Knežević, istoričarka umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 24. februara 2019. godine u 18h, a MAU radi svakog dana od 10 do 18h. 

 

Ko je Masinisa Selmani?

Masinisa Selmani rođen je 1980. godine u Alžiru, a danas živi i radi na relaciji Alžir-Francuska. Studirao je informatiku u Alžiru, a zatim je upisao Školu lepih umetnosi u Turu. Selmanijev rad dobio je posebnu pohvalu žirija na 56. Bijenalu u Veneciji 2015, a dobitnik je nagrada Art Collector i SAM Art Projects. Izlagao je na prvom Trijenalu u Vandomu, bijenalu u Dakaru i bijenalu u Lionu, kao i u pariskoj palati Tokio.

Selmani istražuje medij crteža sa kojim stalno ekperimentiše. Glavni izvor na osnovu koga nastaju njegovi radovi su žurnalističke fotografije. Ispunjeni dominantnom belinom, crteži Selmanija predstavljaju spoj tragičnih i komičnih elemanata koji se odnose na društveno-politički kontekst, ulogu medija u savremenom svetu, nasilje, arhitekturu, i dr.

 

Koji su to svetovi podeljeni?

Samostalna izložba radova Masinise Selmanija govori o poziciji moći u društvu i njenoj manifestaciji. Kako navodi kustoskinja Vojt u katalogu izložbe:

„postupkom suočavanja onih koji su izdignuti na društveni pijedestal sa onima na margini, bučnost prvih dolazi još više do izražaja i dramska nit se zateže. Ko su ljudi na pozicijama moći i šta ih čini moćnim? Odgovor je jednostavan: svi oni kojima su dostupna sredstva manifestacije sile, bilo da je to oružje ili mikrofon/mediji.“

U radovima poput Obećanja #5, Intervala, Ispitivanja spoljašnjosti #5 i Barikade jasno se vidi podeljenost svetova – onih naoružanih (puškom, uniformom ili mikrofonom) i onih ostavljenih „na nišanu“ (oružja ili poruke masovnih medija). Umetnik pokazuje da manifestacija moći može biti i arhitektura u radovima iz serije Maketa, koji, paradoksalno, na postamentu gotovo svečano ističu arhitektonsku nezgodu/nesreću. Humor je takođe prisutan u Selmanijevom radu, i može se prepoznati u animaciji Bez naziva ili serigrafiji na papiru Moody’s.

 

Zašto treba posetiti izložbu Podeljeni svetovi u Muzeju afričke umetnosti?

Podeljeni svetovi prva je samostalna izložba radova Masinise Selmanija u Beogradu i Srbiji. Pored toga što Selmanija brojne nagrade i priznanja danas označavaju kao umetničku zvezdu u povoju, posetu zavređuje i posebnost forme njegovih radova koji nastaju istančanom upotrebom najjednostavnijih sredstava: papira, olovke, bojica, paus papira i kopiranih fotografija. Dominantna, na izvestan način opresivna belina njegovih radova u kombinaciji sa začudnim, nadrealnim spojevima neočekivanih i kontradiktornih elemanata poziva posmatrače/čice da u nju uliju sopstvena tumačenja. Podeljenost moćnih, manje moćnih i nemoćnih svetova istaknuta je i smeštanjem običnog čoveka u fragilne, zamagljene konture, senovite fragmente, druge planove postavljene ispod i iza onih „prvih“ i „glavnih“.

Tokom gostovanja u Beogradu, Selmani je zapazio brojne sličnosti između Beograda i Alžira. U intervjuu Humor kao vid otpora objavljenom u katalogu izložbe Selmani je rekao:

„Iznenadile su me brojne sličnosti sa Alžirom. Osetio sam socijalističko nasleđe koje se vidi u ponekim detaljima. Obe zemlje preživele su teške trenutke u devedesetim godinama, to se takođe oseća. Saznao sam i da je humor bio svojevrstan vid otpora tim događanjima, a to je nešto što se često javlja u Alžiru.“

Iskoristite vreme do 24. februara i posetite izložbu Masinise Selmanija. Radno vreme Muzeja afričke umetnosti je: svaki dan od 10 do 18h. Javna vođenja kroz izložbu odvijaju se svake nedelje od 11 do 13h u okviru edukativnog muzejskog programa Nedelja u MAU koji podrazumeva i kreativnu radionicu za decu uzrasta od 4 do 12 godina.

 

Ana Knežević

Ana Knežević

Istoričarka umetnosti, trenutno kustoskinja Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Osnovne i master studije završila na Odeljenju za istoriju umetosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Interesovanja: istorija istorije umetnosti, teorije umetnosti, muzeologija, studije kulture i medija, savremeno doba, italijanski jezik.
Ana Knežević

Latest posts by Ana Knežević (see all)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli