fbpx

Nedavno mi je ovu fotografiju poslala drugarica iz Njujorka. Zašto? Jer se u slučaju Smitsonian  muzeja lepo vidi kako se izbegavaju greške napravljene sa Narodnim muzejem i Muzejem Savremene umetnosti u Beogradu. I ne samo sa njima. Muzej na slici Cooper-Hewitt  zatvoren je još 2009.  za posetioce! Ali – on radi.

Muzej u međuvremenu

Cooper-Hewitt Muzej Dizajna nalazi se u bivšoj rezidenciji Endru Karnegija (90.ulica, 5 Avenija), koja predstavlja jedno od najznačajnijih obeležja Njujorka. To je jedan ogroman kampus koji obuhvata i dve istorijske gradske kuće, prostranu terasu A. Rosa i velikuu baštu.

Dok je renoviranje u toku (2009-2014) Muzej održava sve svoje aktivnosti (porodične, edukativne programe i predavanja) održava na drugoj lokaciji, u Cooper-Hewitt dizajn centru u Harlemu. Ovo je novi centar Muzeja koji je bio pripremljen da primi sve propratne aktivnosti Muzeja kada je usledilo zatvaranje glavnog prostora muzejskog kampusa.

Osim toga, da bi iskazali razumevanje i pokazali da dizajn ima veliku ulogu u svakodnevici društva, Muzej je proširio svoj veb-sajt u jednu od najvećih prezentacija sa on-line materijalom (koji može da se koristi) u oblasti dizajna.

Što se izložbi tiče, Muzej u periodu renoviranja nema NIJEDAN izložbeni prostor, već se izložbene aktivnosti odvijaju kroz putujuće i izložbe u koprodukciji, kao npr.  Graphic Design—Now in Production u saradnji sa Nacionalnim muzejem za dizajn i Umetničkim centrom Walker (Njujork), ili izložba House Proud, koja će putovati po Francuskoj i Kini.

Closed-Yet-Open-Smithsonian #muzejirade 2

Šta je Smitsonian uradio?

Kako bi renoviranje Muzeja dizajna okrenula na svoju korist, Smitsonian institucija je napravila najveću kampanju i najambiciozniju kapitalnu kampanju u istoriji Muzeja (započeta još 2006.). Plan muzeja je da svoj izložbeni prostor poveća za duplo, da poboljša usluge za studente, istraživanje i konzervaciju. Stoga je Institucija Smitsonian krenula u ozbiljno prikljupljanje sredstava za samo renoviranje, a potom i u fundraising za program koji sledi nakon renoviranja. Ovo je izuzetno bitan momenat u celokupnom planu, jer nakon 5 godina zatvorenog prostora, sa ponovnim otvaranjem oni će napraviti bum, i pružiti posetiocima / korisnicima mnoštvo aktivnosti, programa, beneficija u narednom period kako bi potvrdili stekli njihovo poverenje.

Da bi posetioci i građani osetili da su deo kulturne i umetničke zajednice, i kako bi osetili taj kompleks kao deo svoje sredine i prostora u kome će provoditi vreme, Smitsonian ohrabruje sve da im se pridruže i sa simboličnom donacijom i učešćenjem u stvaranju programa koji će postati deo njihove stvarnosti.

IMG-20140505-WA0001
Vizuelna kampanja

E, ovde sledi meni (a verujem i vama) najzanimljiviji deo! Smitsonianov Muzej dizajna zatvara kapije svog kompleksa. ALI, na kapijama kampusa razapinje banere na kojima piše:

Sledeće dve godine fokusiraću se na sopstveni dizajn!, Sve o Muzeju je otvoreno, osim Muzeja!, Mislite li da samo zato što je Muzej zatvoren, on je zatvoren?, Kada budete napunili 110 godina, i vama će biti potrebna nega! i upućuju na posetu sajtu Muzeja na kome se nalaze informacije o aktivnostima Muzeja.

Muzej je pametno odlučio da se na ovaj način javno obrati publici, i to vrlo očiglednim, iskrenim, a i provokativnim porukama. Dakle, pre nego što im bilo ko postavi bilo kakvo pitanje, oni su sve već rekli tako da nema mesta za sumnju. Ostavlja se samo mesto za radoznalost i željno iščekivanje ponovnog otvaranja kampusa Muzeja koji je sebi zagarantovao veliki broj posetilaca.

Naravno, ovde se radi o milionima i milionima dolara koji se ulažu u renoviranje i kampanju, ali je poenta u tome da su se ovakvi koraci uradili planski i sa dugom prirpremom početnih sredstava, analizama publike i javnog mnjenja, arhitektonskim i, pre svega, programskim planom.

S obzirom da je kod nas ova tema jako aktuelna (naročito zbog renoviranja Narodnog Muzeja i Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu), ovakvi primeri su nam bitni da bismo znali da:

  • Renoviranje muzeja postoji svuda u svetu
  • Dobrom organizacijom, planom i pristupom moguće izbeći negativne kampanje
  • Postoji mnogo različitih načina prikupljanja sredstava za ovakve projekte
  • Potrebne su godine da se pripremi teren za ovakve projekte
  • Potrebne  su godine da se renoviranje jednog muzeja završi
  • Treba ambiciozno i konstantno komunicirati kroz kampanje i sa publikom i drugim stejkholderima – kako bi muzej ostao živ u svesti ljudi. 

Pozdrav,

Tina Kaplani

IMG-20140505-WA0002

cooper-hewitt-renovation-signage #muzejirade3

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli