fbpx

Stigla nam je nova godina. Pre nego što joj se potpuno posvetimo, možemo da se osvrnemo još jednom za godinom iza nas i podsetimo se koji su se to novi muzeji otvorili svoja vrata za posetioce. Neki od muzeja koje smo izdvojili su projekti koje smo dugo iščekivali, neki su proširenja dobro poznatih muzeja, a neki manji muzeji koji su nas potpuno iznenadili svojom pojavom.

Muzej Nauke, Rio de Žaneiro

Jedan od najsvežijih muzeja ove godine je Museum of Tomorrow (Muzej sutrašnjice), otvoren u decembru u Rio de Žaneiru kao inicijativa grada Ria. Istražuje događaje i promene u nauci čiji smo svedoci danas, kao i putanje kojima bi naše društvo i planeta mogli da se kreću u narednih 50 godina. Ovaj ekperimentalni muzejski projekat nastao kao pokretač istraživanja, pretpostavki, teorija, ideja i mogućnosti za stvaranje naše bliske budućnosti. Postavka je podeljena u 5 glavnih celina: Kosmos, Zemlja, Antropocen, Sutra i Danas u kojima sadržaj kombinuje naučne podatke i umetnički izraz. Sva naučna istraživanja i ekperimenti u okviru izložbe oživljeni su najnovijim tehnologijama, igrama i interaktivnim sobama. Muzej sutrašnjice zamisao je fizičara i kosmologa Luiz Alberta Olivijera, a predivna zgrada – na 15.000m2 na Pijer Mauu – delo je Santiaga Kaltrave.

Museum-of-Tomorrow-muzejirade

Foto Bernard Lessa, izvor: museudoamanha.org.br

Muzej Palestine

Muzej Palestine u Bir Zejtu posvećen je obrađuje istoriju i kulturu Palestine u poslednja dva veka. Muzej je projekat Tawoon-Welfare asocijacije, švedske neprofitne organizacije, kao jedan od najznačajnijih kulturnih inicijativa u zemlji. Zgrada, koja se prostire na 3.500m2 pored Bir Zejt Univerziteta, nosi idejno rešenje dablinskog arhitekte Heneghan Penga i prva je zelena zgrada u Palestini. Pengova zgrada je samo prvi deo muzeja koji obuhvata izložbu, edukativni i administrativni prostor. U drugoj, duplo većoj, fazi tokom narednih godina planira se izgradnja još jedne zgrade okružene ogromnim zelenim vrtovima. Ukupna površina muzeja iznosiće 40.000m2. Osim fizičke postavke, značajan deo Muzeja čine audio-vizuelni arhiv, e-platforma i drugi digitalni materijali kojima se podiže virtuelno pristustvo muzeja.

Palestinian-Museum-muzejirade

izvor: middleeast-business.com

Audain Muzej, Vankuver

Jedinstvena zgrada ovog muzeja smeštena je u Vistleru, manjem gradu severno od Vankuvera (Kanada). Otvaranje muzeja najavljeno je još 2012, kada je odlučeno da će kolekcija biti sastavljena od umetničkih dela britanske kolumbije. Osnivač muzeja je kolekcionar Majkl Audajn koji 2013. najavljuje da će muzej biti duplo veći od planiranog – 5.203m2 – i najveću kolekciju regionalne kanadske umetnosti. Stalna postavka obuhvata 200 muzealija koje opisuju put umetnosti Britanske Kolumbije od 18. veka do današnjih dana, uključujući pozamašnu kolekciju maski starosedeoca, veliku kolekciju Emilije Kar, kao i dela posleratnog modernizma. Osim stalne postavke, Muzej aktivno organuzuje i trenutne izložbe, različite programe za decu i odrasle, kao npr. Poročni dan, časovi joge u muzeju, ture za male i velike, sastanke sa umetnicima itd.

audain-museum-muzejirade

izvor: cdn.wallpaper.com

Nacionalni muzej bluza, Sent Luis

Oktobra 2016. Sent Luis dobio je muzej jednog od najznačajnijih muzičkih pravaca ne samo afričko-američke, već svetske popularne muzike. Ne morate biti ljubitelj bluza da bi vam se ovaj muzej dopao. Interaktivne kolekcije, artifakti koji će vas oboriti s nogu, pozorište i žive svirke sa legendama bluza su sasvim dovoljni razlozi da zavolite ovaj muzej ili ga stavite na listu tački koje treba posetiti pri nekom budućem putovanju u Ameriku. Ovaj muzej podržale su i neke poznate ličnosti američke scene kao pravi zaljubljenici u ovaj muzički pravac. Neke od njih su: Morgan Friman (glumac), John Goodman (glumac), Robert Krej (bluz gitarista i pevač), Badi Gaj (bluz gitarista i pevač), Džek Vajt (glavni pevač dua White Stripes) itd.

National-Blues-Museum-muzejirade

izvor: nationalbluesmuseum.com

Grad vina, Bordo

La cite du vin ili grad vina je jedan od najpopularnijih turističkih projekata u prošloj godini. Iako otvoren tek u junu, ova ogromna kuća vina već značajno doprinosi razvoju turizma grada Bordoa (Francuska). Muzej vodi kroz svetsku istoriju vina, uticaj vina na civilizaciju i njegov značaj u različitim predelima sveta. Stalna postavka je veoma pažljivo osmišljena – sa 3D slikama, digitalnom dekoracijom, difuzijom mirisa – tako da posetioca potpuno uvede u proces stvaranja vina i njegovog razvoja kroz vekove. Zapanjujuća arhitektura zgrade muzeja je potpuno inovativni koncept koji predstavlja dušu vina između grada i reke. Svaki detalj arhitekture oslikava tečnu prirodu vina: „besprekorno slivena oblina, neopipljiva i senzualna“. Sa poslednjeg sprata muzeja (na 35m visine), Belvedere, posetioci mogu uživati u pogledu na vinograde Bordoa uz degustaciju najkvalitetnijih vina.

La-cite-du-vin-muzejirade

izvor: cntraveler.com

Novi Tate Modern, London

Jedan od najpoznatijih muzeja Evrope proširio je svoje zdanje za 10 spratova duplirajući svoj izložbeni prostor. Kao najznačajnija zgrada kulture Velike Britanije posle Britanske biblioteke, Tate otvara svoja nova vrata posetiocima u junu 2016. 65m visoku zgradu, nazvanu Switch House, projektovale su arhitekte Hercog i de Meuron. Zanimljivo je da je više od polovine solo postavki posvećeno umetnicama, a celokupna nova postavka obuhvata preko 300 radova savremenih umetnika iz 50 zemalja. Direktor muzeja izjavio je da sa novom zgradom očekuje posetu od preko 6 miliona, što bi bilo sasvim u redu pošto je u renovaciju muzeja uloženo 260 miliona funti. Stručnjaci kažu da je ovo jedna od najvećih kampanja ikada podignutih. Brojevi na stranu, novi Tate predstavlja jednu od najvećih i najraznovrsnijih kolekcija savremene umetnosti u Evropi i svetu.

new-tate-modern-museum-muzejirade

izvor: tate.org.uk

Nacionalni muzej Škotske, Edinburg

Nacionalni muzej Škotske u 2016. otvorio je 10 novih galerija. Preko 3.000 novih eksponata podeljeno je u 4 sobe posvećene umetnosti, dizajnu i modi, i 6 soba posvećenih oblasti nauke i tehnologije. Ni ovaj muzej ne zaostaje za modernom muzejskom tehnologijom. Nova postavka obogaćena je sa skoro 150 interaktivnih monitora, filmova i touchscreen-ova koji pozivaju posetioce da se učestvuju u kolekcijama i poigraju se sa predmetima. Cilj novootvorenih galerija je da ispirišu naučnike, inžinjere, umetnike i dizajnere sadašnjosti i budućnosti. Tri četvtrtine novih predmeta nikada do sada nisu bile predstavljene publici, pa se procenjuje da će nove galerije doneti porast posetilaca do 40%. Predmeti poput cipela Zahe Hadid, koze Doli, putujućeg servisa Pauline Borgeze zasigurno su muzealije koje će zaintrigirati svaki tip posetioca i doprineti ostvarivanju cilja muzeja.

museum-of-scotland-muzejirade

izvor: arcspace.com

Kuća Cvetića – Muzej slatka, Kraljevo

Manjih razmera, ali podjednako važan je i jedan novi “slatki” muzej u Srbiji. Reč je o privatnom muzeju posvećenom tradicionalnoj poslastici u Srbiji. Kuća Cvetića pripada porodici Cvetić iz Kraljeva i datira iz 1908. Od tada čuva tradiciju i nasleđe lokalne građanske kulture. Septembra prošle godine ova kuća postaje interesantan muzej sa nesvakidašnjim sadržajima. U saradnji sa Narodnim muzejom u Kraljevu, po prvi put se publici, nakon restauracije, prikazuje novo otkriće dekorativnog zidnog slikarstva, u al secco tehnici, kao poseban doprinos kulturnom nasleđu Srbije. U salonu ove kuće više od jednog veka obitava ormar na kome su tegle sa slatkim i dunje. Umesto muzejskih vitrina kolekcija posuđa, poslužavnika, šustikli smeštena je u kredencu. Posetilac ovog porodičnog muzeja može odabrati iz čega će biti poslužen,ili da u vodenici samelje svoju kafu i popije iz porcelanske šoljice slušajući istorijat i porodične anegdote.

muzej-cvetica-muzejirade

izvor: Kuća Cvetića

Ovo su samo neki od muzeja koji su se otvorili ili nadogradili. Tu su još neki zanimljivi projekti koji su ostvareni u 2016, poput: mega proširenja Muzeja moderne umetnosti u San Francisku (S.A.D.), Muzeja dinosaurusa u Alberti (Kanada), nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u Šangaju (Kina), Galerije Aishti fondacije u Bejrutu (Lebanon), Grimmwelt muzej u Kaselu (Nemačka).

Da li znate za još neki muzej koji se otvorio u 2016? Koji biste muzej iz 2016. vi posetili?

Tina Kresović

Magistrirala Ekonomiju i menadžment umetnosti i kutlurnih aktivnosti na Ca’ Foscari univerzitetu u Veneciji, a osnovne studije Čuvanja kulturnog nasleđa završila na Bolonjskom univerzitetu. Radi kao Regionalni marketing koordinator za fintek Digital Finance International.
Tina Kresović

Latest posts by Tina Kresović (see all)

5.00 avg. rating (100% score) - 2 votes
Podeli