Sinoć, uoči svečanog otvaranja izložbe jednog od najpopularnijih umetnika današnjice, Damien Hirst-a, posetili smo Muzej savremene umetnosti Vojvodine i obišli postavku “Nova religija” u društvu Uroša Đurića. Uroš nas je proveo kroz izložbu uz niz zanimljivih činjenica o liku i delu umetnika.

Izložbu je organizvao Britanski savet u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper. Zvanično otvaranje izložbe zakazano je za večeras, 2. septembra, u 20h. 

Izložba podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Izložba je realizovana uz podršku kompanije KPMG.

Ko je Damien Hirst?

Verujem da su mnogi već upoznati sa radom Hirst-a, ali ću izneti nekoliko zanimljivih činjenica o njemu, jer je u pitanju zanimljiva ličnost na više nivoa:

  • Damien Hirst je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih konceptualnih umetnika današnjice
  • Rođen je u Bristolu (Engleska) 1965, odrastao je u Leeds-u (Engleska)
  • Član je grupe poznate kao Mladi umetnici Britanije (Young British Artists)
  • Najčešća tema njegovih radova su život i smrt, a delo koje ga je učinilo ultra popularnim je ogromna vitrina u kojoj lebdi preparirana australijska ajkula, pod nazivom Fizička nemogućnost smrti u svesti živog bića  (The Impossibility of Death in the Mind of Someone Living) u 1991.
  • Nosilac je prestižne Tarnerove nagrade
  • Damien Hirst je jedan od najbogatijih britanskih umetnika (ostaviću vam da sami izguglate cifre, ukoliko vas zanimaju – procene se menjaju iz godine u godinu). Zbog ovog očiglednog talenta za biznis, mnogi ga upoređuju sa umetnicima kao što su Jeff Koons i Jasper Johns
  • Mišljenja umetniih kritičara o njegovim delima su uvek podeljena: neki ga doživljavaju kao komercijlnog i “korporativnog”, a drugi kao pravog umetnika koji ne prestaje da provocira i navodi na razmišljanje
  • U 2011. lansirao je i seriju skejtbordova

 

Šta je Nova religija?

“Nova religija” je samostalna izložba Damien Hirst-a koja obrađuje 4 važne životne teme: religiju, ljubav, umetnost i nauku. Istovremeno jako bliske i jako daleke. Prema rečima umetnika, zajedničko ovim temama je to što nam sve one pružaju “instrumente” koji nam pomažu da nađemo izlaz u mraku. Najveći fokus izložbe je kombinovanje i suprotstavljanje nauke i religije. Hirst ovde razbija granice između jedne i druge i pokazuje da one često funkcionišu na sličan način i mogu imati sličan efekat na ljude.

Cela izložba smeštena je u jedan sanduk koji se može protumačiti kao relikvijar. U njemu su spakovana svi predmeti putujuće izložbe. Ovaj sanduk videćete na centru prostora Muzeja, baš ispred najprovokativnijeg dela u sobi zbog kojeg su galerije/ muzeji odbijali često odbijali projekat Hirst-a. Neću vam otkriti o čemu je reč, nadam se da ćete posetiti izložbu i saznati.  Ostatak izložbe čine printovi – grafike, uglavnom velikih formata.

 

Zašto treba posetiti izložbu “Nova religija”?

S obzirom da je u pitanju baš ovaj umetnik i baš ova tema, ne možemo da se ne zapitamo kakve će biti reakcije ljudi na izložbu u predstojećem periodu.

Četiri teme koje Hirst obrađuje su vrlo delikatne za sve ljude, kojeg god opredeljenja. Izložba je ispunjena vrlo jasnim, jakim, nesvakidašnjim prikazima i porukama koje na prvi pogled mogu probuditi različita osećanja. Kao i gotovo svako savremeno umetničko delo, treba da nas provocira, natera na razmišljanje, otvori dijalog. To je poenta i ove izložbe. Kada dobijemo pravo objašnjenje, razložimo izložbu i udubimo se u tematiku, shvatamo da je naracija koju Hirst daje jednostavna i prizemna. Ovo je čini otvorenom za dalju nadogradnju našim razmišljanjima u kojima možemo saznati nešto novo o sebi, okruženju, svetu u ovom momentu.

Drugi deo polemike nastaje zbog toga što je u pitanju popularni umetnik i izložba koja je u vlasništvu privatne galerije. Po difoltu sve što je popularno doživljavamo i kao komercijalno. Znam da u našim muzejima nismo navikli da vidimo popularne izložbe (ako se može tako nazvati), ali upravo ovakve izložbe mogu da generišu veću posetu i zainteresovanost publike. Muzej se otvara ka novoj publici s novim i drugačijem. Činjenica je da su izložbe najpoznatijih umetnika i najuspešnije. Ovo bi mogao biti korak ka novom načinu razmišljanja, novom načinu komunikacije i novoj publici za muzeje. Potvrdiće/ negirati rezultati izložbe.

Preporučujem da izložbu pogledate kog god da ste stava, pa da onda sami donesete sud. Svakako ovo nisu događaji koji nam se često dešavaju u Srbiji, pa sam uvek ideje da takve prilike treba iskoristiti.

 

Uživajte u poseti, pišite utiske!

 

Pozdrav,

Tina Kaplani
Damien Hirst_muzejirade

Damien_Hirst_muzejirade

Tina Kaplani
Tina Kaplani

Latest posts by Tina Kaplani (see all)

Podeli
Pred otvaranje izložbe “Nova religija”
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)