fbpx

Sinoć, uoči svečanog otvaranja izložbe jednog od najpopularnijih umetnika današnjice, Damien Hirst-a, posetili smo Muzej savremene umetnosti Vojvodine i obišli postavku “Nova religija” u društvu Uroša Đurića. Uroš nas je proveo kroz izložbu uz niz zanimljivih činjenica o liku i delu umetnika.

Izložbu je organizvao Britanski savet u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper. Zvanično otvaranje izložbe zakazano je za večeras, 2. septembra, u 20h. 

Izložba podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Izložba je realizovana uz podršku kompanije KPMG.

Ko je Damien Hirst?

Verujem da su mnogi već upoznati sa radom Hirst-a, ali ću izneti nekoliko zanimljivih činjenica o njemu, jer je u pitanju zanimljiva ličnost na više nivoa:

  • Damien Hirst je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih konceptualnih umetnika današnjice
  • Rođen je u Bristolu (Engleska) 1965, odrastao je u Leeds-u (Engleska)
  • Član je grupe poznate kao Mladi umetnici Britanije (Young British Artists)
  • Najčešća tema njegovih radova su život i smrt, a delo koje ga je učinilo ultra popularnim je ogromna vitrina u kojoj lebdi preparirana australijska ajkula, pod nazivom Fizička nemogućnost smrti u svesti živog bića  (The Impossibility of Death in the Mind of Someone Living) u 1991.
  • Nosilac je prestižne Tarnerove nagrade
  • Damien Hirst je jedan od najbogatijih britanskih umetnika (ostaviću vam da sami izguglate cifre, ukoliko vas zanimaju – procene se menjaju iz godine u godinu). Zbog ovog očiglednog talenta za biznis, mnogi ga upoređuju sa umetnicima kao što su Jeff Koons i Jasper Johns
  • Mišljenja umetniih kritičara o njegovim delima su uvek podeljena: neki ga doživljavaju kao komercijlnog i “korporativnog”, a drugi kao pravog umetnika koji ne prestaje da provocira i navodi na razmišljanje
  • U 2011. lansirao je i seriju skejtbordova

 

Šta je Nova religija?

“Nova religija” je samostalna izložba Damien Hirst-a koja obrađuje 4 važne životne teme: religiju, ljubav, umetnost i nauku. Istovremeno jako bliske i jako daleke. Prema rečima umetnika, zajedničko ovim temama je to što nam sve one pružaju “instrumente” koji nam pomažu da nađemo izlaz u mraku. Najveći fokus izložbe je kombinovanje i suprotstavljanje nauke i religije. Hirst ovde razbija granice između jedne i druge i pokazuje da one često funkcionišu na sličan način i mogu imati sličan efekat na ljude.

Cela izložba smeštena je u jedan sanduk koji se može protumačiti kao relikvijar. U njemu su spakovana svi predmeti putujuće izložbe. Ovaj sanduk videćete na centru prostora Muzeja, baš ispred najprovokativnijeg dela u sobi zbog kojeg su galerije/ muzeji odbijali često odbijali projekat Hirst-a. Neću vam otkriti o čemu je reč, nadam se da ćete posetiti izložbu i saznati.  Ostatak izložbe čine printovi – grafike, uglavnom velikih formata.

 

Zašto treba posetiti izložbu “Nova religija”?

S obzirom da je u pitanju baš ovaj umetnik i baš ova tema, ne možemo da se ne zapitamo kakve će biti reakcije ljudi na izložbu u predstojećem periodu.

Četiri teme koje Hirst obrađuje su vrlo delikatne za sve ljude, kojeg god opredeljenja. Izložba je ispunjena vrlo jasnim, jakim, nesvakidašnjim prikazima i porukama koje na prvi pogled mogu probuditi različita osećanja. Kao i gotovo svako savremeno umetničko delo, treba da nas provocira, natera na razmišljanje, otvori dijalog. To je poenta i ove izložbe. Kada dobijemo pravo objašnjenje, razložimo izložbu i udubimo se u tematiku, shvatamo da je naracija koju Hirst daje jednostavna i prizemna. Ovo je čini otvorenom za dalju nadogradnju našim razmišljanjima u kojima možemo saznati nešto novo o sebi, okruženju, svetu u ovom momentu.

Drugi deo polemike nastaje zbog toga što je u pitanju popularni umetnik i izložba koja je u vlasništvu privatne galerije. Po difoltu sve što je popularno doživljavamo i kao komercijalno. Znam da u našim muzejima nismo navikli da vidimo popularne izložbe (ako se može tako nazvati), ali upravo ovakve izložbe mogu da generišu veću posetu i zainteresovanost publike. Muzej se otvara ka novoj publici s novim i drugačijem. Činjenica je da su izložbe najpoznatijih umetnika i najuspešnije. Ovo bi mogao biti korak ka novom načinu razmišljanja, novom načinu komunikacije i novoj publici za muzeje. Potvrdiće/ negirati rezultati izložbe.

Preporučujem da izložbu pogledate kog god da ste stava, pa da onda sami donesete sud. Svakako ovo nisu događaji koji nam se često dešavaju u Srbiji, pa sam uvek ideje da takve prilike treba iskoristiti.

 

Uživajte u poseti, pišite utiske!

 

Pozdrav,

Tina Kaplani
Damien Hirst_muzejirade

Damien_Hirst_muzejirade

Tina Kresović

Magistrirala Ekonomiju i menadžment umetnosti i kutlurnih aktivnosti na Ca’ Foscari univerzitetu u Veneciji, a osnovne studije Čuvanja kulturnog nasleđa završila na Bolonjskom univerzitetu. Radi kao Regionalni marketing koordinator za fintek Digital Finance International.
Tina Kresović

Latest posts by Tina Kresović (see all)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli