fbpx

Maj je mesec muzeja! Maj je odlična prilika da se ukrcate na brod muzeja i zaplovite putanjama umetnosti, istorije, prirode i nauke. Ovo je momenat da uživate u prolećnom vetriću tokom Vaše muzejske misije i dođete do nekog novog otkrića.

Tokom maja proslavljaju se 2 važna datuma za muzeje: Me]unarodni Dan Muzeja (18. maj) i Evropska noć muzeja (ove godine 16. maj). U Srbiji ove godine imamo 2 manifestacije koje ističu muzeje i kroz koje možemo da uživamo u posebnim programima koji su nam muzeji pripremili. Jedna od manifestacija je Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10 o kojoj smo pričali prošle nedelje (za tekst kliknite ovde). Ova Manifestacija počela je 9. maja, traje do 18. maja, i nudi vam besplatan ulaz u muzeje od 10 ujutru do 10 uveče.

Druga manifestacija je već poznata Noć Muzeja koja se ove godine organizuje 16. maja (subota), kao i Evropska Noć Muzeja. Danas raygovaramo o ovoj manifestaciji sa osnivačima Noći muzejaAnom Jovanović i Mladenom Petrovićem, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. 

Noć Muzeja

Noć muzeja je nastala u privatnoj organizaciji male grupe ljubitelja kulture i muzeja. Pre nego što su se na inicijativu Ministarstva kulture Srbije priključili Evropskoj Noći muzeja (2007) mladi entuzijasti su 2005. godine održali prvu beogradsku Noć muzeja u okviru manifestacije Dani Beograda.  Prva Noć Muzeja odlično je prihvaćena od strane publike, i tada je zabeleženo 20.000 poseta u 5 muzeja i galerija.

Prva Noć muzeja (Night of Museums) ikada održana je 1997. u Berlinu. Po ugledu na ovu i slične manifestacije koje su nicale narednih godina po metropolama Evrope, nastala je i beogradska Noć Muzeja. Ove noći 5 institucija otvorilo je svoje prostore od 18h do 2h posle ponoći, sa dodatnim kulturno-zabavnim sadržajima.

Eksterijer NM2014

Ove godine Noć muzeja se održava po 12. put, 16. maja. U njoj učestvovuje 33 muzeja, a ukupno 208 institucija kulture. Uz muzej , u Noći muzeja biće otvorene i galerije, kulturni centri, bibliotke, fakulteti i različiti spomenici kulture. Manifestacija uključuje 54 mesta u Srbiji, među kojima po prvi put učestvuju: Kosovska Mitrovica, Negotin, Vlasotince, Zvečan, Senjski Rudnik, Dimitrovgrad, Guča i Surdulica. Uz kupovinu jedinstvene ulaznice za Noć muzeja u Beogradu možete videti 120 različitih sadržaja na 70 lokacija.

Organizator maniifestacije Noć muzeja je Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja koja okuplja profesionalce koji se bave kulturom,  s ciljem da se kroz kreativne inicijative afirmišu univerzalne kulturne i umetničke vrednosti. Noć muzeja ima sva autorska prava.

Noć muzeja 2015

Slogan Noći muzeja ove godine je Otvori oči u noći, a fokus je na otkrivanju slabo poznatih i neotkrivenih prostora, neispričanih priča, kao i na Dečjoj turi, koja se ove godine prvi put zvanično organizuje u Noći muzeja.

Centralna tačka na mapi Dečje ture ove godine je Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, koji u Noći muzeja postaje Dečji paviljon. Mališani će u ambijentu paviljona i hladu Kalemegdana učestvovati u brojnim umetničkim radionicama u improvizovanim ateljeima, očekuje ih putovanje kroz svet Lego kocki, slikanje u pesku, radionica izrade maski i vezivanje pravih mornarskih čvorova. Da bi bajka bila potpuna , klinci će imati priliku da prisustvuju Ludoj čajanci iz romana Alisa u zemlji čuda, koji ove godine slavi 150. rođendan.

vinjeta-2

Nedaleko od Dečjeg paviljona organizuje se još jedan program za klince, Ko se igra dok drugi spavaju u bebi zoo-vrtu! Ove godine Manifestaciji se pridružuje Zoološki vrt grada Beograda gde će se deca uzrasta do 12 godina družiti na zanimljivim radionicama.

Noć muzeja 2015. realizuje se uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a zemlja-partner Manifestacije je Austrija. Oni će se predstaviti Beogradu sa Eintagsmuseum – nesvakidašnjim muzejem  u čijoj će „izgradnji“ učestvovati svi posetioci Manifestacije. Ovaj muzej gradiće se u Akademiji, lokaciji koja je obeležila odrastanje mnogih Beograđana.

Organizacija

Moram priznati da sam prijatno iznenađena profesionalnošću organizacije Noći Muzeja. UPG ima dobar biznis model, na koji se mogu ugledati i privatne firme u potputno drugačijim sferama poslovanja. Ana Jovanović  objašnjava da se Noć muzeja pažljivo planira i priprema punih šest meseci. Iako je u pitanju mali tim, u pitanju su profesionalci koji se jako dobro rade.

Noć muzeja je samoodrživa manifestacija, koja se finansira isključivo od ulaznica i uz pomoć sponzora. Sponzori Noći muzeja su kompanije koje misle da je važno ulagati u kulturu, koji tu vide svoju publiku i koji vole Noć muzeja. Ove godine Noć muzeja podržavaju Viasat History, MTS, Coca-Cola, IDEA, Alpha banka i Graphix.

Kada su posetioci u pitanju, svake godine se vodi evidencija o njihovom broju. Same institucije učesnici vode evidenciju za svoju lokaciju. Prema iIstraživanju, rađenom u saradnji sa Laboratorijom za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta, jedan posetilac Noći muzeja u proseku za 8 sati Manifestacije obiđe 6-8 lokacija.  Prošle godine je Noć muzeja iskorišćena za prikupljanje humanitarne pomoći mestima stradalim u katastrofalnim poplavama, i u njoj je učestvovalo 21.000 posetilaca.

Noć muzeja je zajednički napor ogromnog broja ljudi i institucija. Svi oni ulažu vreme i određena sredstva koja im se vraćaju kroz vidljivost, a muzejima koji učestvuju i kroz deo od prodatih karata. Što se marketinga tiče, on počinje medijskom kampanjom, a završava u rukama dugogodišnjeg PR tima i praktično ce maj pretvara u “mesec kulture”. Noć muzeja je za sada najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji, sa kontinuitetom dužim od jedne decenije.

Kako da ostanete obavešteni?

Osim u medijima, koji ove, kao i svake prethodne prate Noć muzeja, sve informacije možete dobiti na ažuriranom sajtu Noći Muzeja, na Facebook stranici (koja broji 78.000 lajkova), Twitter-a i  Instagram-a.

Na vebsajtu Manifestacije postoji i aktivni servis Moja staza na kome svi posetioci mogu da isplaniraju svoju šetnju kroz muzeje 16. maja. Kreirana lista može se “šerovati” na društvenim mrežama ili štampati kao lični podsetnik. Tu je i besplatna aplikacija za android,  Noć muzeja 2015.

Cena pretprodajne ulaznice za Noć muzeja je 400 RSD, a na dan manifestacije 450 RSD. Jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Posebno važno: uz veliku podršku Direkcije za javni prevoz grada Beograda, ulaznica će na dan manifestacije važiti i kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16h do 24h. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. S obzirom na to da je Noć muzeja manifestacija koja se finansira isključivo od ulaznica i sponzora, mislimo da je cena ulaznice simbolična u odnosu na cenu bioskopske karte ili ulaznice za pozorišnu predstavu, na primer, kaže Mladen Petrović, jedan od osnivača Noći muzeja. 

vinjeta-6

Maj mesec je svakako mesec u kome slavimo muzeje, i sigurno nećete pogrešiti ako učestvujete u svim ovim manifestacijama koje vam omogućavaju da u muzejima i drugim institucijama kulture vidite, saznate i doživite nešto drugačije!

Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10 – od 9. maja do 18. maja, od 10h do 22h

Noć Muzeja – 16. maja, od 17h do 01h

Napred u avanturu! Uživajte u muzejima! #muzejirade

Pozdrav,

Tina Kaplani

Medija centar NM2014 005Etnografski NM2014 075 Muzej automobila NM2014 018 Etnografski NM2014 115 Effektschmiede NM2013 005 Kinoteka NM2014 007

Eksterijer NM2014 007 IMS NM2014 023

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli