fbpx

Maj je mesec u kome su muzeji posebno raspoloženi za druženje! Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja proslavljaju se tokom maja. Upišite datume u svoje kalendare i krećemo u akciju!

Svake godine 18. maja slavi se Međunarodni dan muzeja. Preko 35.000 muzeja iz 140 zemalja sa svih kontinenata planete obeležava ovaj poseban dan kroz različite aktivnosti. Evropska noć muzeja  prati Dan Muzeja i održava se svake godine subotom koja je najbliža Danu Muzeja. Ove godine u Srbiji imaćemo dve manifestacije koje će se baviti organizacijom i promocijom najznačajnijeg meseca za svetsko muzejsko društvo:  Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10 Noć Muzeja.

Museum Day BW #muzejirade

Ovog puta pričamo o manifestaciji Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10 i razgovaramo sa Biljanom Đorđević, rukovodiocem organizacionog tima Manifestacije. Ovo je manifestacija koju organizuju i sprovode isključivo muzealci i muzejska društva Srbije, u skladu sa standardima i propisima Internacionalnog Komiteta Muzeja (ICOM). Tema ovogodišnjeg programa je Heroji baštine. 

Ove godine u Manifestaciji učestvuje 64 muzeja, iz 37 gradova i mesta , na 110 lokacija. Uz to, u ovu manifestaciju uključiće se četiri institucija koje nisu muzeji, ali su usko povezane s muzejskom delatnošću (npr. Centralni Institut za Konzervaciju). Pokrovitelj Manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, i nikakava dodatna sredstva nisu dodeljena i tražena od muzeja ili sponzora za njenu realizaciju .

IDEJA

Manifestacija Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10 se ove godine održava po prvi put. Biljana Đorđević, glavni koordinator manifestacije, kaže da ideja i potreba za ovom inicijativom postoji već neko vreme.

Strukovna udruženja muzealaca – Muzejskog društva Srbije i Nacionalnog komiteta ICOM Srbije pokušavala su više puta da je sprovedu u delo. Tek ove godine  stekli su se uslovi da se ona i realizuje. Želja osnivača je da se muzeji, u što većem broju i sinhronizovano približe publici bez posrednika, a da se besplatnim ulazom omogući svima ravnopravniji pristup kulturnim dobrima i izložbama. 

Ova manifestacija će objediniti važne datume za muzeje u Srbiji: Međunarodni dan muzeja (18. maj), Evropsku noć muzeja (ove godine 16. maj), rođendan mnogih srpskih muzeja (npr. Narodni muzej, 10. maj). Zato je odlučeno da Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10  započne na Dan pobede nad fašizmom (9. maj), da se završi na Medjunarodni dan muzeja (18. maj).

Muzeji Srbije 1 #muzejiradeZAŠTO 10 DANA?

Interesantno za ovu manifestaciju je da će se odvijati u periodu od 10 dana, i to tokom celog dana, od 10 do 22h. Ovo je prava retkost, jer se u većini zemalja Dan Muzeja obeležava u trajanju od jednog ili par dana, a najviše nedelju dana. Trajanje manifestacije 10 dana Srbija će se svojim pristupom izdvojiti od ostalih zemalja.

Osnivači su smatrali – na osnovu ličnog iskustva i istraživanja koja je sproveo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a koja su pokazala da povećana aktivnost muzeja tokom samo jedne noći ne donosi nikakve promene i poboljšanja, niti veći broj posetilaca tokom ostalih dana u godini – da je deset dana optimalno vreme u kome publika može, bez žurbe i čekanja u redovima, da obidje ne samo muzeje u svom mestu, već i u bližoj i daljoj okolini, naročito kada tokom manifestacije imamo dva vikenda, kao što je to slučaj ove godine. Na taj način se vodi računa o svim kategorijama publike, od najmladjih do najstarijih. Posebnim radnim vremenom, od 10 do 22 sata, kojeg se nažalost iz tehničkih razloga neće moći svi pridržavati ove godine, želeli smo da izadjemo u susret možda najređoj muzejskoj publici – radno aktivnom delu stanovništva, čije se radno vreme često poklapa s radnim vremenom muzeja. To je publika koju želimo da vratimo u muzeje!

KOJA JE RAZLIKA U ODNOSU NA NOĆ MUZEJA?

Prema standardima Internacionalnog muzejskog društva ulaz u muzeje tokom Internacionalnog dana muzeja treba da bude besplatan. U tom duhu i manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 pruža posetiocima priliku da obiđu muzeje bez plaćanja karte. Ulaz u muzeje u Srbiji inače košta koliko i jedna kafa u kafiću, ali ideja o gratis ulazu svakako je primamljiva, naročito što znamo da nas očekuje poseban program.

Jedan od osnovnih principa manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 je bespatan ulaz tokom svih deset dana. UPG Noć Muzeja naplaćuje ulaz u muzeje tokom Noći muzeja i u Beogradu i u Novom Sadu. Tako se događaju nonsensi da se te noći, u kojoj centrala Evropske noći muzeja u Parizu preporučuje da ulaz bude besplatan, u Beogradu i Novom Sadu naplaćuje ulaz čak i u onim muzejima u kojima je svim ostalim danima u godini ulaz besplatan. Ne može se u isto vreme učestvovati i u manifestaciji koja naplaćuje ulaz i u onoj u kojoj je ulaz besplatan. To je nespojivo. Naše manifestacije imaju i potpuno drugačiji koncept. Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 ima za cilj da muzeje predstavi upravo onakvima kakvi jesu i da ih učini vidljivijima u najboljem svetlu, dok UPG ima ideju da muzeje prikaže na drugačiji način, što je dijametralno suprotno potrebama i težnjama muzealaca.

Muzeji Srbije #muzejirade

A SLEDEĆE GODINE?

Biće i sledeće godine! Narednih godina u isto vreme uživaćemo u besplatnom programu Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10.  Biljana nam je otkrila da već sada postoji tema programa i plan akcija za 2016.

Svakako će se voditi evidencija o posećenosti Manifestacije, ali ne samo o posećenosti, već i utiscima, potrebama i željama publike i muzealaca, kako bi naredne manifestacije bile sve bolje organizovane i sve bliže publici. Interakcija s publikom, posebno lokalnom, jedan je od ciljeva ovog projekta. Broj posetilaca je nemoguće predvideti, posebno zato što se ne prodaju karte. Očekujemo veliki odziv, jer je već sama najava Manifestacije u javnosti veoma dobro primljena. 

GDE MOŽETE DOBITI INFORMACIJE?

Za sada osnovne informacije možete naći na sajtu  Narodnog muzeja u BeograduMuzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 ima i svoju Facebook stranicu,  sa preko 2000 lajkova. Ako još uvek ne pratite stranicu, kliknite jedan like i budite obavešteni o događanjima u toku Manifestacije.

Informacije možete dobijati i preko Udruženja novinara Srbije koji je medijski partner Manifestacije, mada već sada možete naći tesktove na elektronskim i štampanim medijima koji su najavili i da će ispratiti i realizaciju Manifestacije.

Dakle, od 9. do 18. maja isplanirajte odlazak do muzeja u vašem gradu ili izlet do nekog drugog mesta u Srbiji i pogledajte šta se tamo dešava u muzejima.  Jer #muzejirade.

Zahvaljujemo se Biljani Đorđević na razgovoru i odgovorima.

Pozdrav,

Tina Kaplani

#muzejirade MuzejiSR

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli