fbpx

Da li se setimo da odemo zubaru pre nego što osetimo bol? A da li pomislimo na apoteku kada nam nisu potrebni lekovi? Da li se nekada zapitamo koje su bolesti harale ovim prostorom u bliskoj prošlosti?

Ako ste ikada razmišljali o ovim pitanjima, ako ste povezani sa medicinskom strukom ili ako ste potpuno zdravi i nemate veze sa medicinom, ali gledate serije: “Uvod u anatomiju”, “Urgentni centar” ili “Specijalizant”, ili ste samo željni priče o razvoju medicine u Srbiji, onda je Muzej srpskog lekarskog društva pravo mesto za vas.

Ulazak u Muzej srpskog lekarskog društva

Pre nego što je dobio današnji izgled, Muzej srpskog lekarskog društva bio je kolekcija eksponata koje su sakupljali entuzijasti. Ta kolekcija je više ličila na skladište nego na lepo definisanu i organizovanu izložbu. O hronologiji Muzeja i novoj-staroj stalnoj postavci, koja datira iz 2012. godine, možete pročitati na sajtovima Srpskog lekarskog društva i Muzeja nauke i tehnike.

Ulazak u Muzej košta 100 dinara i možete besplatno ući uz ulaznicu Muzeja nauke i tehnike. Informacije o izložbi i uputstva dao mi je gospodin zaposlen u obezbeđenju Muzeja, na obostrano prijatno iznenađenje. Po njegovim rečima, retke su posete van tradicionalno školskih termina – kraj aprila i poneka poseta u toku jeseni. Kako volim da popričam sa osobama koje su blisko povezane sa izložbom, značilo mi je što me je ovaj gospodin uputio u istorijat stalne postavke. Njegovi komentari su mi otkrili mnogo više o eksponatima, nego što je moguće o njima pročitati u Muzeju.

 

Stalna postavka Muzeja

Postavka i odeljci su jasno definisani, a eksponati precizno opisani, pa je Muzej srpskog lekarskog društva školski primer kvalitetno izvedenog poduhvata kreiranja muzejskog prostora.

U celokupnoj stalnoj postavci možete uživati uživo, pa će u daljem tekstu biti prikazani meni najzanimljiviji delovi.

Fascinantan je deo izložbe Medicina u Srbiji kroz vekove koja se odnosi na praistorijske i srednjovekovne metode lečenja, a posebno su zanimljivi fosilni ostaci naših predaka koji su imali ozbiljne prelome kostiju. Značajan deo postavke posvećen je medicini u XIX i XX veku, jer o tom periodu ima dosta sačuvanog materijala. Na slici ispod prikazan je rekonstruisan kabinet nekadašnjih profesora medicine. Ukoliko dobro zagledate, na stolu se nalazi posuda sa konzerviranim fetusom. Ima dosta primera fetusa sa anomalijama, ali to se preporučuje samo onima sa dobrim stomakom. 

U ovom Muzeju će svaka medicinska struka naći ono što je interesantno baš za tu oblast. Tako, na primer, urolozi se diviti zbirci kamena iz mokraćne bešike koji su prikazani na slici levo, a mikrobiolozi će diskutovati o mikroorganizmima u Petrijevim šoljama (slika desno).

Slede eksponati koji ukazuju na značaj svetskih, ali i domaćih otkrića u polju medicine, a čitava prostorija posvećena je lečenju u ratno doba. Posebno bih želela da istaknem publikacije koje se odnose na period između dva svetska rata i posle Drugog svetskog rata, a koje su se odnosile na podizanje svesti građana o ličnom zdravlju. Tome najbolje govore u prilog sledeće dve slike. Samo ih dobro pogledajte. I porazmislite o pročitanom.

Trenutne izložbe Muzeja

Osim stalne postavke, jedan deo Muzeja je posvećen i privremenim izložbama, koje su aktuelne i više meseci.

Prošle godine je u Muzeju srpskog lekarskog društva bila aktuelna izložba o praksi puštanja krvi od antičke Grčke do savremenog doba. Do aprila ovde godine možete pogledati izložbu o dr Vladimiru Stanojeviću, sanitetskom brigadnom generalu i osnivaču ovog  muzeja.

Posmatrajući vredne eksponate u Muzeju srpskog lekarskog društva stičete utisak da to što vidite je vredno za našu celokupnu istoriju i osećate se ponosno zato što znate neko pazi na lekarsku baštinu u Srbiji. Eksponati Muzeja brižljivo su raspoređeni, a prošlosti o kojima govore se neprimetno prelivaju jedna u drugu.

Proporučujem da ovaj muzej posetite sami, ili u društvu, kada je lep dan ili kada pada kiša, kad god poželite da zavirite u tajne srpske medicine.

 

Slađana Savić

*fotografija Muzeja – izvor: blic.rs

Slađana Savic

Doktorantkinja Hemijskog fakulteta u Beogradu. Učesnica studentske akcije „Otvorene laboratorije“, gde subotom vodi posetioce kroz Zbirku velikana srpske hemije na Hemijskom fakultetu. Smatra da je muzej pravo mesto da učenje o prošlosti i o svom mestu u svetu. Piše za studentski časopis „Pozitron“, bavi se savremenim plesom i vozi bicikl kad vreme to dozvoli.
Slađana Savic

Latest posts by Slađana Savic (see all)

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote
Podeli