fbpx

Slika programa MAU u 7 dana 

 

Jeste li znali da Muzej afričke umetnosti, koji se nalazi na Senjaku (na adresi Andre Nikolića 14), radi svaki dan od 10 do 18h?

Pored toga što su vrata MAU za posetioce otvorena svakog dana, za slobodna razgledanja, šetnju i uživanje, kako u ambijentu atipične zeleno-plave stalne postavke i prostrane muzejske bašte, tako i u mnogobrojnim tradicionalnim i savremenijim predmetima (zapadno)afričke umetnosti, MAU posetiocima nudi i različite muzejske programe koji se održavaju izabranim danima u nedelji.

Ponedeljak

Ponedeljak ću za ovu priliku izdvojiti kao poseban dan i jednu retkost, jer za razliku od većine muzeja, ponedeljak za MAU ne predstavlja neradni dan. Ukoliko poželite da baš ponedeljkom posetite neki muzej, MAU je pravi izbor za vas. Iako ponedeljak nije rezervisan za određeni muzejski program, a svakako jeste radni dan MAU, na ovom mestu biram da pomenem mogućnost organizovanja rođendanskih kreativnih radionica za decu u MAU, bilo kog dana (kada je željeni termin slobodan). Deca uzrasta od 5 do 14 godina u MAU mogu proslaviti rođendan zajedno sa svojim drugarima i tom prilikom obići muzej uz stručno vođenje, a potom se zabaviti na kreativnoj radionici. Više o rođendanima u MAU pročitajte ovde.

dečija-radionica-mau-muzejirade

Utorak

Utorak izdvajam kao jedan radni dan koji, na primer, može biti pogodan za posetu školskih i predškolskih grupa. Iako se takve posete zaista mogu odvijati bilo kojim danom, ovde koristim priliku da istaknem razvijeni program edukacije i animacije u MAU. Ukoliko predajete u školi, radite u predškolskoj ustanovi ili u bilo kom drugom tipu ustanove/organizacije koja podrazumeva rad sa decom i imate grupu dece spremnu za muzejsku posetu – MAU vam nudi pored stručnih vođenja, i tematske edukativno-kreativne radionice prilagođene različitim uzrastima. Pomenuću teme nekih od njih – zapadnoafričke maske, istočnoafrički nakit, društvena igra mankala, matematička igra šisima, izrada egipatskih kartuša i pisanje hijeroglifima, itd. MAU radionice pružaju puno prostora za efikasne korelacije sa školskim predmetima poput geografije, istorije, likovne i muzičke kulture, matematike, sveta oko nas  i sl.

Tokom proleća u MAU se takođe otvara i likovni konkurs za decu i mlade koji podrazumeva izbor za najbolji crtež koji je inspirisan izložbama MAU. Svake godine likovni konkursi MAU imaju različitu temu, po završetku konkursa organizuje se velika izložba radova u okviru muzejske manifestacije Afro festival, a autorima i autorkama najboljih crteža dodeljuju se specijalne nagrade. Više o likovnom konkursu pogledajte ovde.

razglednica_iz_afrike_konkurs-muzejirade

Sreda

Ukoliko ste student/kinja završnih godina Filozofskog fakulteta, MAU za vas ima pripremljen program studentske prakse pod nazivom Praktikum. Iako se ne mora uvek odvijati sredom, Praktikum okupljanja dešavaju se u periodu obuke (mart-april) dva puta nedeljno. Tada se, u saradnji sa kustoskinjama MAU i tokom radionica javnog nastupa studenti i studentkinje pripremaju za praktičan deo Praktikuma – javna vođenja kroz stalnu postavku MAU. Primena saznanja o zapadnoafričkoj umetnosti, Muzeju afričke umetnosti i o načinima na koje se pravilno i dinamično javno govori, sledi tokom meseca maja, zatim tokom najposećenijeg muzejskog događaja – Afro festivala, Dana evropske baštine i Nedelja u MAU. Više informacija o Praktikumu možete naći ovde.

praktikum-2017-mau-muzejirade

Četvrtak

Svakog prvog četvrtka u mesecu od 10 do 12 časova MAU organizuje besplatan program za starije osobe (55+). MAU za sve, svi u MAU je program koji podrazumeva stručno kustosko predavanje o određenoj temi koja je vezana za afričke umetnosti i kulture, a potom i kreativnu radionicu u okviru koje stariji sugrađani i sugrađanke imaju priliku da, uz druženje, izrade predmet po uzoru na zadatu temu. To mogu biti oslikana platna po uzoru na filafani tkanine iz Obale Slonovače, table za igru mankala, izrada nakita, šivenje, i sl. U svakom slučaju, iz godine u godinu MAU za sve, svi u MAU se razlikuje, a kako on izgleda tokom 2019. možete pogledati na ovom linku.

mau-za-sve-muzejirade

Petak

Zimski i letnji školski raspusti obuhvataju sve navedene dane, ali na ovom mestu biram da ispričam kako se to može provesti raspust u MAU. Naime, besplatan program za srednjoškolce i starije osnovce podrazumeva mini-kurs posvećen određenoj temi, motivu ili tehnici izrade afričkih umetničkih predmeta. Pod nazivima poput Nije baš kalabaš, Simboli u afričkoj umetnosti i Boje Afrike, program kreativnog provođenja raspusta u MAU do sada se bavio istraživanjem i izradom južnoafričkog nakita, zapadnoafričke keramike, šivenjem po uzoru na beninske kraljevske tkanine, tehnikama slikanja, grafike itd. Važno je istaći da svaki mini-kurs tokom letnjeg i zimskog raspusta rezultira izložbom radova učesnika i učesnica radionica, tokom koje se dodeljuju sertifikati o učešću na kursu, ali i nagrade za najbolje radove. Više informacija o raspustu u MAU možete pronaći ovde.

boje-afrike-mau-muzejirade

Subota

MAU je, kako je muzejska monografija iz 2017. pokazala, jedan autorefleksivan muzej, koji posmatra i svoje neposredno okruženje. Kulturna baština Topčidera program je međuinstitucionalne saradnje koji se realizuje svake poslednje subote u mesecu od 11 časova. To je zapravo šetnja koja najčešće počinje u MAU, a onda se, u zavisnosti od rute, kreće ka Kući kralja Petra, Legatu Petra Lubarde, Arhivu Jugoslavije, Zgradi Ambasade Arapske Republike Egipat, Javnom akvarijumu i tropikarijumu, Muzeju vespe, institucijama u komšiluku MAU, sa kojim je MAU razvio sjajnu saradnju. Više informacija o šetnji naći ćete ovde.

Subotom se u MAU, pak, mogu dešavati i Swahili jezičke radionice. Svahili pripada grupi Bantu jezika – velikoj jezičkoj grupi koja se govori na ogromnom području subsaharske Afrike. U MAU svahili možete učiti zahvaljujući saradniku MAU, Amosiju Peteru Ruangariji (Amosi Peter Rwangarya), čiji je svahili maternji jezik. Radionice traju dva meseca, u ritmu jednom nedeljno, a stečena znanja o svahiliju učesnici i učesnice pokazuju tokom Afro festivala na kome izvode kratak pozorišni komad. Više o jezičkim radionicama u MAU ovde.

swahili-mau-muzejirade

Nedelja

Čuvena Nedelja u MAU poseban je paralelni edukativni program za decu i odrasle. Odvija se od 11 do 13h svake nedelje, i podrazumeva edukativno-kreativnu radionicu za decu uzrasta od 4 do 12 godina i kustosko vođenje za odrasle. Treba pomenuti da Nedelja u MAU nije uvek ista – zahvaljujući izložbama koje se smenjuju u maloj sali MAU, menja se i sam program; radionica za decu uvek je prilagođena temi izložbe, a kustosko vođenje vezuje se za aktuelnu izložbu. Više informacija o Nedelji u MAU možete pročitati ovde.

Pored Nedelje u MAU nedeljom se od nedavno u MAU održava i kurs posvećen egiptologiji. Zahvaljujući MAU saradniku, Nenadu Markoviću, doktorandu na Češkom institutu za egiptologiju, dva kursa pod nazivima Uvod u egiptologiju i Kulturna istorija starog Egipta do sada su realizovana u MAU. Kurs obično traje tri meseca, i održava se jednom nedeljno. Cilj kursa je da polaznicima pružni osnovne koncepte na kojima je bio zasnovan stari Egipat. Više informacija o egiptologiji u MAU na sajtu muzeja.

afrički-murali-mau-muzejirde

Priča o muzeju koji radi svaki dan ne završava se ovde. U MAU se održavaju i brojna predavanja, gostovanja, susreti, radionice, promocije i koncerti koje, kao i sve pomenute programe, organizuju zaposleni u MAU, zajedno sa brojnim saradnicima i saradnicama, gostima i gošćama MAU, kao i sa drugim institucijama. O svim tim događajima i danima u kojima se oni dešavaju, osim na portalu Muzeji rade, možete saznati i na MAU društvenim profilima, Fejsbuku, Instagramu, Tviteru ili zvaničnom sajtu.

 

Ana Knežević

Istoričarka umetnosti, trenutno kustoskinja Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Osnovne i master studije završila na Odeljenju za istoriju umetosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Interesovanja: istorija istorije umetnosti, teorije umetnosti, muzeologija, studije kulture i medija, savremeno doba, italijanski jezik.
Ana Knežević

Latest posts by Ana Knežević (see all)

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote
Podeli