fbpx

Da li ste ikada pomislili da bi čuvena Leonardova slika “Mona Liza” mogla izaći izvan Luvra? Iako je najpažljivije čuvana slika u muzeju, ipak je jednom bila ukradena. A da li ste znali da je putovala i u Vašington?

U januaru 1963. godine, na inicijativu predsedničkog para Kenedi, najpoznatija slika na svetu izložena je u Nacionalnoj galeriji u Vašingtonu. Organizovati ovakvu izložbu, izložiti tako važno umetničko delo, kao što je “Mona Liza”, rizičnom putovanju, učinilo je mnoge zabrinutim. Radnici Luvra pretili su ostavkama, a posetioci muzeja u Americi padali su u nesvest. Uprkos brojnim polemikama i neslaganjima sa ovakvom idejom, Mona Liza je u specijalnom sanduku, u luksuznoj kabini broda, otpočela svoje putovanje.

Putovanje i otvaranje izložbe u Vašingtonu

Nakon što je francuski ministar kulture Andre Malro zvanično posetio Vašington, u proleće 1962. godine, rodila se ideja o dolasku Mona Lize u prestonicu SAD-a. Predsednik Džon Kenedi, poznat kao veliki poštovalac umetnosti, smatrao je ovu ideju kao dobar politički, ali i kulturni potez, i vid učvršćivanja odnosa dveju zemalja. Tako je, 14. decembra 1962. godine “Mona Liza” (1503-9), napustila Luvr i otpočela svoje putovanje za Ameriku.

Naravno da je putovanje najpoznatijeg dela u istoriji umetnosti izazvalo brojna neslaganja, kako stručnjaka, tako i svih onih koji su bili zabrinuti da bi, najprepoznatljivijoj slici na svetu, moglo nešto loše da se desi. Grupa kustosa Luvra zapretila je da će podneti ostavke ukoliko slika otputuje u SAD, smatrajući da je takav put rizičan i da bi se Mona Liza mogla oštetiti. Čak se uključio i čuveni magazin Le Figaro, koji je objavio članak u kojem se ispituje američko stanovništvo o odbijanju ovakve pozajmice.

Mona Liza u Vašingtonu

Uprkos svemu, Mona Liza je u sanduku kontrolisane temperature, vazduha i vlage, u luksuznoj kabini M-79 broda “Francuska”, zaplovila ka Njujorku. Na nju su tokom putovanja pazili direktor francuskog muzeja Žan Šatel, glavni kustos Luvra Moris Serulaz, kao i nebrojeni čuvari koji su 24 sata motrili na najvažniju putnicu. Celokupan saobraćaj na ovoj relaciji bio je u potpunosti obustavljen.

U pratnji agenata tajne službe “Mona Liza” je stigla u Nacionalnu galeriju u Vašingtonu, a izložba je svečano otvorena 8. januara 1963. godine, u prisustvu predsedničkog para Kenedi, francuskog ministra kulture, muzejskih zvaničnika i brojnih drugih važnih ličnosti iz kulturnog i političkog života.

 

“Mona Liza” u Metropoliten muzeju u Njujorku

Leonardova slika je, nakon Vašingtona, stigla u drugi najpoznatiji muzej u Americi, Metropoliten muzej u Njujorku. Izložbu je otvorio gradonačelnik Njujorka Robert Vagner, 6. februara 1963. godine. Prisutni francuski ambasador tom prilikom je rekao da je “Mona Liza” više od izvanredne slike. Ona je idealna žena i idealno umetničko delo. Poptuna euforija i među stanovništvom bila je jasna već prvog dana otvaranja izložbe. Statistika govori da je preko milion posetilaca tada videlo Mona Lizu, a neki od njih su priznali da im je to prvi put da posećuju muzej. Uprkos hladnom vremenu, u redu se čekalo i po nekoliko sati, a dešavalo se da neki posetioci padnu u nesvest nakon što uđu u tople prostorije muzeja. Nakon što su videli sliku, posetioci bi na poseban izlaz napuštali zgradu muzeja, a neki od njih su se ponovo vraćali u red kako bi još jednom videli Mona Lizu. Izložba je zatvorena 4. marta, a već 12. bila je bezbedno vraćena “kući”.

Ako ste slučajno u Parizu, svratite do Luvra da na kratko vidite sliku za koju svako zna, i zapitajte se šta li je sve ona videla. Ako niste, setite se ovoga kada budete imali prilike da posetite Luvr. 🙂

Mona Liza u Vašingtonu

07 Feb 1963, New York, New York, USA --- People stream into the Metropolitan Museum of Art in New York February 7th as the Mona Lisa goes on view for the general public. About 1,000 people waited in line and were on hand when the museum's doors opened. --- Image by © Bettmann/Corbis

 

Mona_Liza_Žaklina_Kenedi_muzejirade

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli