fbpx

Kada se radi o profesijama u kulturi kod nas, činjenica je da je programa za usavršavanje u ovoj oblasti malo. Jako sam se obradovala kada sam saznala za novi kurs koji se odnosi na menadžment kolekcija muzeja i drugih organizacija u kulturi. Ovaj sertifikovani program osmišljava i sprovodi afirmisan profesionalac u oblasti kulture, Fionn Zarubica.

Program za menadžment kolekcija

Sertifikovani program za menadžent kolekcija je profesionalni kurs u trajanju od 11 nedelja. Kurs pruža instrukcije i praktične treninge u savremenim tehnikama u oblasti Menadžmenta muzejskih kolekcija. Cilj programa je da obuči radnike muzeja i drugih institucija Istočne Evrope – one koji rade direktno sa lokalnim kolekcijama. Kurs omogućava sticanje znanja kojima muzealci/ profesionalci u umetnosti mogu značajno i trajno da poboljšaju stanja svojih zbirki. Ovim putem čine zbirke (putem izložbi) dostupnim za javnost, naučnike i nastavnike, podržavaju zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa u Istočnoj Evropi, kao i podsticanje ekonomskog razvoja.

Zarubica 2 #muzejirade

Menadžment muzejskih kolekcija je mlada profesija koja potiče iz SAD. Ova profesija je ključ za napredak i prisutnost umetnosti u svakodnevnom kontekstu. Fokusira se na savremeni i praktični pristup u čuvanju, organizaciji i prezentaciji umetnosti i kulturnog nasleđa, njihovog razvoja i edukacije. Ima važnu ulogu i u zaštiti kulturnog bogatstva i regenerisanju ekonomije kroz kulturu, na lokalnom i međunarodnom nivou. Program uključuje teorijske treninge, u učionici i online. Obuhvata predavanja, audio i video prezentacije, literaturu, praktični trening, studije slučaja, sa akcentom na timski rad, interakciju i razmenu znanja predavača i kolega iz drugih institucija, kao i spajanje teorije sa praksom.

Kome je namenjen kurs?

Kurs je namenjen:

  • Radnici muzeja, arhiva, zbirki i galerija koji žele da unaprede svoje znanje
  • Privatni kolekcionisti
  • Volonteri i docenti
  • Oni koji su zainteresovani da imaju/ nastave kiarijeru u Menadžmentu kolekciji

Da biste prisustvovali kursu ne morate imati diplomu istorije umetnosti ili radite kao kustos, dovoljno je odvojite vremena i da ste dovoljno motivisani, i možete se prijaviti.

Zarubica 5 #muzejirade

Na svakoj stranici kursa learn.fionnzarubica.org možete se prijaviti klikom na dugme koje vas vodi do formulara za prijavljivanje. Broj kandidata koji mogu pohađati kurs je ograničen, a rok za prijavu je do 30. septembra.

Za više detalja o kursu posetite: learn.fionnzarubica.org ili pošaljite mejl na: learn@fionnzarubica.org

Kurs je podeljen u tri celine, i svaka uključuje primere i prakse poznatih muzeja u Americi, sa kojima je Zarubica sarađivala. Zvuči korisno, zar ne? Zato, pozivam sve kolege iz oblasti kulture ili one koji su zainteresovane da se usmere ka oblasti menadžmenta umetnosti da se prijave. Znam da ja hoću! 🙂

#muzejirade

Pozdrav,

Tina Kaplani

Zarubica #muzejirade

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli