fbpx

Međunarodni Dan muzeja

Počev od 1977, Međunarodni Dan muzeja je organizovan širom sveta oko 18. maja. Cilj Međunarodnog Dana muzeja je da istakne činjenicu da su muzeji važno sredstvo kulturne razmene, građenja kulturnog bogatstva i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među ljudima.

Međunarodna mreža muzeja (ICOM-IKOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspiriše aktivnosti u muzejima sveta – preko 35,000 muzeja u oko 145 država. Tema koja je ove godine izabrana je “Muzeji i kulturni pejzaži”, što će ujedno biti i tema Generalne konferencije IKOM-a, koja će se održati od 3. do 9. jula u Milanu (Italija).

IKOM i “Museums Of The World” napraviili su i mapu sveta na kojoj se mogu videti muzeji i institucije koje učestvuju u manifestaciji. Mapa bi svakako bila zanimljivija da su se svi muzeji u nju upisali. Ipak, zanimljivo je videti koje aktivnosti organizuju muzeji u svetu i da li se one razlikuju od aktivnosti naših muzeja. Mapu možete pogledati ovde.

Ukoliko želite da se još malo zabavite, na sajtu IKOM-a možete skinuti razglednicu posvećenu ovogodišnjoj temi Međunarodnog Dana muzeja, isprintati, obojiti i sherovati. Ima umirujuć efekat, evo kako moja razglednica izgleda:

razglednica-icom-muzejirade

Manifestacije u Srbiji

Kao i prošle godine, i ove imamo dve manifestacije posvećene Međunarodnom Danu Muzeja – Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10 i Noć muzeja.

Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10

Tradicija manifestacije Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10 se nastavlja. Od danas (12. maja 2016.) do 22. maja moći ćete da šetate muzejima besplatno počev od 10h ujutru do 22h uveče.

Ove godine u Manifestaciji učestvuje 75 muzeja, u 54 mesta i gradova širom Srbije. Besplatne prateće aktivnosti odvijaće se na 130 lokacija ovih institucija. Centralna tema ovogodišnje manifestacije je muzeji i lokalna zajednica, pod nazivom “Moj muzej, moj grad”. Ovom temom cilj je da se publici ponudi mogućnost da budu deo muzeja i razvoja kulture. Na ovaj način razbijaju se prepreke između muzeja i publike, stvarajući okruženje u kome zajednički učestvuju i stvaraju muzejski profesionalci i građani lokalnih zajednica.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, podržavaju je i Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodina, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska uprava za kulturu, Novi Sad.

Program Manifestacije, odnosno aktivnosti svih muzeja možete pogledati ovde.

MuzejiSrbije-muzejirade

Noć Muzeja

13. po redu Noć muzeja održaće se 21. maja ove godine. Ovogodišnja manifestacija odvijaće se na 57 mesta sa preko 2800 dešavanja tokom večeri. Programski savet 13. Noći muzeja koga čine arhitekta i akademik Brana Mitrović, reditelj i gl. i od. urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić, vajar prof. Mrđan Bajić, istoričarka umetnosti prof. dr Lidija Merenik i istoričar Milan Tlačinac usvojio je koncept i odredio akcente ovogodišnje manifestacije.

Ulaznice za sva dešavanja se mogu kupiti po pretprodajnoj ceni od 400 RSD, dok će na dan manifestacije, 21. maja, cena biti 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima CS Eventima. Za one koji ne znaju, ulaznica za Noć muzeja će na dan manifestacije važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 časova do ponoći.

Kako biste što bolje organizovali svoj obilazak različitih lokacija u noći muzeja, registracijom na sajtu Noći muzeja, možete krerati svoju stazu prema vašem ukusu i potrebama. Tokom same Noći muzeja možete skinuti i aplikaciju u kojoj se nalazi kompletan vodič kroz lokacije manifestacije (aplikacija je dostupna za Android telefone).

Noc-muzeja-Akademija-muzejirade

Šta ćete vi sve posetiti na Dan/ Dane/ Noć muzeja?

 

Pozdrav,

Tina Kaplani

Tina Kresović

Magistrirala Ekonomiju i menadžment umetnosti i kutlurnih aktivnosti na Ca’ Foscari univerzitetu u Veneciji, a osnovne studije Čuvanja kulturnog nasleđa završila na Bolonjskom univerzitetu. Radi kao Regionalni marketing koordinator za fintek Digital Finance International.
Tina Kresović

Latest posts by Tina Kresović (see all)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli