fbpx

Malo kasnim sa izveštajem sa konferencije #iKultura, ali ovaj događaj zaslužuje jedan post, tako da svakako prenosim utiske, čak i sa skoro nedelju dana zakašnjenja :).

Šta je #iKultura?

#iKultura je konferencija organizovana u saradnji Britanskog Saveta i Ministarstva kulture i informisanja Srbije 12. i 13. juna. Konferencija je bila namenjena kulturnim institucijama i kreativnim agencijama. Tema konferencije bila je Marketing i komunikacije kulturnih institucija u digitalnoj eri, a sve u cilju predstavljanja mogućnosti i onog što se već koristi od digitalnih medija u kulturnim institucijama i događajima u svetu, i kod nas. Prvi dan konferencije bio je posvećen predavanjima i prezentacijama različitih digitalnih inicijativa vezanih za kulturu. Drugi dan bio je rezervisan za diskusiju o tome kako bi se novine u digitalnom svetu mogle primeniti u kulturi. U sklopu konferencije održano je i takmičenje za najbolji digitalni projekat u oblasti kulture, za koji je publika glasala nedelju dana uoči konferencije (nagradu je odneo McCann sa kampanjom za Jugoslovensko dramsko pozorište). Konferenciju su otvorili Ministar kulture, Ivan Tasovac, Dennis Keefe, britanski ambasador i Gregory Nash, direktor umetnosti za širu Evropu Britanskog Saveta.

DSC_0004

Šta se moglo saznati na #iKultura?

Bilo je zanimljivih i manje zanimljivih predavanja, ali ono što bih izdvojila kao posebno važno i informativno jesu 4 prezentacije:

  • Vitomir Jevremović (Digital Mind)  Energičan i vešt u prezentaciji, Vitormir Jevremović je na konferenciji predstavio projekte digitalne projekte u kulturi na kojima radi već 10 godina. 3D skeniranje 80 grobnica na balkanskom području, Muzzeum Project besplatna aplikacija koja prikazuje podatke o kulturnim znamenostima Beograda, samo su neki od projekata koje je Digital Mind sproveo.
  • Marko Savić (KODEK institut) predstavio je AR (augmented reality) aplikacije rađene za prethodnu izložbu Istorijskog muzeja Srbije “Srbija 1914”. Koncept jedne aplikacije bio je vodič kroz izložbu, a druge se bazira na potrazi za blagom koja se odvija van Muzeja, gde je cilj dolazak na samu izložbu.

Vitomir i Marko napravili su prikaz tehnologije koja postoji i načine na koji su oni već korišćeni u muzejima i arheološkim nalazištima, i to Srbiji.

????????????????????????????????????

  • Željko Jovanović je govorio o digitalnom pristupu Britanskog Saveta u Srbiji (u oblasti kulture). Prezentacija se fokusirala na upotrebu društvenih mreža i uređenje vebsajta – tema koja je našim kulturnim institucijama trenutno najpoznatija i najpristupačnija. Željko je dao nekoliko korisnih saveta o tome kako napraviti buzz i kako iskoristiti društvene mreže za promociju kulture.
  • Nick Stockman, predstavnik engleske NVO Culture 24predstavio je ovu organizaciju i projekte na kojima rade. Možda malo nevešto, ali Nick je govorio o ogromnoj mreži muzeja i kulturnih institucija koji njihovi sajtovi i projekti okupljaju. Culture 24 je primer dobre prakse saradnje između NVO, instiucija, Ministarstva i privatnog sektora. Nick je govorio o redizajnu njihovih sajtova, kao i digitalnim aplikacijama/ projektima koje su di sada napravili. Jako zanimljivo!!DSC_0029

Zašto je #iKultura korisna?

Ovakve konferencije moraju da postoje, jer obaveštavaju radnike u kulturi, a i širu publiku, o tome šta se dešava i koristi u kulturi kod nas i u svetu zarad njene promocije. Važno je da su učesnici konferencija bili predstavnici i kreativnih agencija, i institucija. Ovako su mogli da se približe jedni drugima i direknto postavljaju pitanja. Iz razgovora sa prestavnnicima kulturnih institucija  zaključuje se da nisu baš sva predavanja bila spot on (da se tako izrazim), ali ovo je odličan feedback za organizatore i same kreativne agencije. Kulturno nasleđe i događaji često su delikatne oblasti za promociju, pa je potreban dijalog i vreme prilagođavanja u saradnji. Ipak, mnogi predavači pokazali su da je spoj digitalnih kampanja i kulture moguć, uz upotrebu pravih alata na pravi način. Uz to, dokazano je da digitalni alati ne pomažu samo u promociji, već i u interakciji publike sa kulturnim nasleđem, naročito sa mlađom publikom.

Već smo nedavno predstavili aplikaciju Felix Romuliana, a nešto ranije i vodič-aplikaciju Narodnog muzeja Zrenjanin. Polako pristižu vesti i o drugim uspešnim projektima koji spajaju kulturu, digital i promociju. Nadam se da je ovo samo početak…

Uživajte u muzejima!

#muzejirade #MuseumsGoDigital #iKultura

Pozdrav,
Tina Kaplani

DSC_0007 DSC_0026DSC_0015DSC_0017

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli