fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

XXVII Međunarodni festival etnološkog filma

09.10.2018-11:00 - 13.10.2018-22:00

muzejirade_ss

XXVII Međunarodni festival etnološkog filma održaće se od 9 – 13. oktobra 2018. godine. u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Ovom prilikom će biti predstavljena najnovija svetska i domaća produkcija etnološkog i antropolološkog filma.

Filmovi će se, prema propozicijama Festivala, takmičiti za sledeće nagrade: Glavna nagrada GRANDPRIX „Dragoslav Atonijević“ Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film, Nagrada za najbolji studentski film, Nagrada za najbolji ID3min film

http://etnografskimuzej.rs/rs
http://www.etnofilm.org/index.php/sr/

„Prema saopštenju Selekcione komisije, u izvesnom broju filmova primetno je nastojanje da autori sami sebe posmatraju dok posmatraju one „druge“ (tj. druge kulture, narode i zajednice). Zatim su tu ponovo, kao tema, i neprestane i intenzivne migracije širom planete, koje nam donose obilje novog filmskog materijala o višestrukim ljudskim identitetima, neminovno zahvaćenim istim „velikim talasom“. Odlukom Selekcione komisije, ove godine imamo nešto više filmova u konkurenciji za nagrade u odnosu na prethodna izdanja. Među njima postoji i izvestan broj filmova iz domaće produkcije, što svakako ohrabruje.

Specijalni programi donose nam pregršt dešavanja. Poklonićemo publici ekskluzivan program novije produkcije etnografskih dokumentaraca iz Indije, koja je ove godine zemlja u fokusu. Predstavićemo na Festivalu i dva etnografska muzeja – jedan iz Pekinga, a drugi iz Zagreba.

Kineski muzej je nedavno pokrenuo festivalsku manifestaciju srodnu našoj i gledaćemo nekoliko filmova iz njihove produkcije. S druge strane, filmom Pet predstavlja se muzej iz Hrvatske, a pomenuto filmsko ostvarenje ujedno je i prateći program gostujuće izložbe iz Zagreba u Etnografskom muzeju u Beogradu. Programom pod nazivom Etnoforenzičari dozvola za pušenje predstavljamo dokumentarni. Serijal Hrvatske televizije s elementima igrane strukture. Naš Festival već duži niz godina sarađuje s ovom televizijom, tačnije s uredništvom emisija posvećenih narodnoj i tradicionalnoj kulturi.

Najzad, u saradnji s Balkanskim dokumentacionim centrom i Regionalnim centrom za nematerijalno kulturno nasleđe (oba iz Sofije, Bugarska) priredićemo forum (pitching forum) pod nazivom Nematerijalno kulturno nasleđe na filmu (Filming ICH) na kom će biti predstavljeni novi dokumentarni filmski projekti u poodmakloj fazi produkcije inspirisani nematerijalnim nasleđem.“

Podeli

Details

Start:
09.10.2018-11:00
End:
13.10.2018-22:00
Event Category:

Venue

Etnografski muzej u Beogradu
Studentski trg 13
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map
Phone:
011 3281888
Website:
http://www.etnografskimuzej.rs/
Podeli