fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

UVOD U MATERIJALNU KULTURU DREVNOG EGIPTA

11.05.2019-08:00 - 13.07.2019-17:00

egiptologija-u-maju-muzejirade

Kurs vodi Nenad Marković, doktorand na Češkom institutu za egiptologiju

Materijalna kultura predstavlja svedočanstvo o jednoj kulturi kroz predmete i arhitekturu koja je sačuvana u manjem ili većem obimu do danas. Istraživanje materijalne kulture drevnog Egipta, jedne od najdugovečnijih svetskih civilizacija, podjednako je važno koliko i čitanje i tumačenje egipatskih tekstova, jer nam ovakav pristup pruža potpuniju sliku prošlosti. Stoga, razumevanje najrazličitijih pitanja vezanih za drevni Egipat, koja još uvek muče savremenog čoveka izuzetno je povezano sa egipatskim predmetima, odnosno, materijalnom kulturom. Izučavati staroegipatsku materijalnu kulturu istovremeno znači i proučavati oblike, načine upotrebe, materijal, tehnologiju, originalni kontekst, ekonomsku i duhovnu vrednost, ali i simboliku, potencijalna značenja, ikonografiju, društveno-političke odnose koje ti predmeti reflektuju, vreme u kojem se pojavljuju i nestaju.

Osnovna ideja kursa je da polaznicima približi raznovrsnost i značaj predmeta koje su koristili stari Egipćani, od faraona i njihove svite do običnijih ljudi, kroz predavanja praćena tekstualnim, audio-vizuelnim i interaktivnim materijalima na pažljivo odabranim primerima. Po prvi put u okviru egiptologije u MAU, polaznicima će biti omogućena i praktična nastava koja će obuhvatiti originalne staroegipatske predmete iz muzejskih zbirki širom Srbije, a koji će istovremeno biti deo privremene izložbe Pod lupom: stari Egipat u muzejskim zbirkama Srbije. Naime, pomenuta izložba predstavlja prvi pokušaj da se u jednom prostoru objedine svi dostupni staroegipatski predmeti koji se čuvaju na teritoriji Republike Srbije, a u cilju upoznavanja šire i stručne javnosti sa ovim svojevrsnim blagom.

Nenad Marković diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je doktorand na Češkom institutu za egiptologiju Karlovog univerziteta u Pragu.

Održao je brojna predavanja po pozivu širom Evrope i objavio radove u prestižnim naučnim izdanjima, dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, deo je arheološkog tima koji iskopava u Abusiru kod Kaira i sproveo je istraživanja u najznačajnijim svetskim muzejima.

Njegova naučna interesovanja usmerena su ka intelektualnoj i kulturnoj istoriji drevnog Egipta i Bliskog istoka, sa posebnim zanimanjem za doba prvog milenijuma pre n.e, grčko-rimski Egipat, epigrafiku, papirologiju, percepciju i recepciju Egipta

Podeli

Details

Start:
11.05.2019-08:00
End:
13.07.2019-17:00
Event Category:
Website:
https://bit.ly/2vmJRea

Venue

Muzej afričke umetnosti
Andre Nikolića 14
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map
Phone:
011 2651654
Website:
http://www.museumofafricanart.org/
Podeli