Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Umetničko i dokumentarno u delu Anastasa Jovanovića

31.01.2018-17:00 - 19:00

Anastas-Jovanovic-Muzej-grada-Beograda-muzejirade

U Konaku kneginje Ljubice, u sredu, 31. januara 2018. godine, u 17 časova, Čedomir Vasić, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, održaće predavanje “Umetničko i dokumentarno u delu Anastasa Jovanovića”, koje se realizuje kao deo pratećeg programa aktuelne izložbe “Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji”.

Znameniti likovni opus Anastasa Jovanovića, nastao sredinom 19. veka i ostvaren pomoću tada aktuelnih vizuelnih sredstava, na najbolji način svedoči o vremenu, ljudima, njihovim idejama i htenjima. Najznačajniji deo tog opusa čine litografije i fotografije koje su svojom likovnom obradom i dokumentarnim svojstvima odgovarale potrebama naručilaca, ali i važnim ciljevima u uspostavljanju identiteta srpske države, promovisanju nacionalnog oslobođenja i jedinstva južnih Slovena.

Dvostruki karakter Anastasovih radova pojavljuje se u umetnosti kao obeležje epohe romantizma i prelaska u realizam, a u širem kulturnom kontekstu kao svedočanstvo o svrsishodnoj upotrebi medija kojim slikovne predstave dospevaju do najšireg kruga zainteresovanih primalaca. Epohalna svest koja krasi Anastasovo delovanje na ingeniozan način spaja umetničko i dokumentarno, dve osobine realističkih i objektivnih slikovnih prizora i omogućuje nama, danas, višeslojno razumevanje vremena i kretanja u kome su oni nastali kao i potonja korišćenja vizuelnih medija uopšte.

Ostaci prošlosti oličeni u pojedinim artefaktima i svakodnevnim predmetima postaju gradivni materijal za nove estetske ili umetničke tvorevine. (prof. Čedomir Vasić)

Ulaz je slobodan.

Podeli

Details

Date:
31.01.2018
Time:
17:00 - 19:00
Event Category:

Organiser

Muzej grada Beograda
Phone:
011 2630825
Website:
http://www.mgb.org.rs/

Venue

Konak kneginje Ljubice
Kneza Sime Markovića 8
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map
Phone:
011 263 82 64
Website:
http://www.mgb.org.rs/
Podeli