Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Radionica za decu: “Fantastične forme – Maska naroda Baule”

28.01.2018-11:00 - 13:00

RSD150
kple_ArhivaMAU_Foto-MarkoTodorovic_muzejirade

Foto: Marko Todorović

Tematske radionice „Fantastične forme…“ osmišljene su da uvedu najmlađe posetioce Muzeja i buduće ljubitelje afričke umetnosti u osnovne stilske karakteristike nekih od najlepših primera zapadnoafričkih maski i skulptura koje su izložene na stalnoj postavci Muzeja.

Radionica „Fantastične forme: maska naroda Baule“ upoznaje mlade sa maskom Kple Kple naroda Baule u Obali Slonovače. Ova maska pripada ceremoniji „goli“ koja je vrlo često zabavnog karaktera.

Iako sveden, u pitanju je primer zapadnoafričke maske izrazite stilizacije i apstrakcije, koji služi kao izvrstan primer za upoznavanje dece sa nekim od osnovnih geometrijskih oblika koji se mogu koristiti u likovnom izrazu: krugom, trouglom, izlomljenom linijom… Ova maska, kao i mnoge druge iz tradicionalnog kompleksa zapadnoafričkih naroda nosi snažnu simboliku: lice maske kao krug – simbol sunca i izraženi rogovi koji su izvedeni od antilope ili bika.

Zajedno sa ostalim maska ceremonije „goli“, maska Kple Kple nošena je tokom plesova koji su deo celodnevnih svečanosti i njihova primarna uloga bila je da donese sreću zajednici. U tradicionalnom kontekstu masku Kple Kple nosili su uvek mladići, ali su uz igru zajedno sa plesačem pevali svi najmlađi pripadnici zajednice.

Vođena stručnim timom, deca u društvu svojih vršnjaka, kroz film i priču, crtež, slikanje, kolaž i različite kombinovane tehnike stvaralaštva, imaju priliku da naprave svoju masku kple kple.

* Cena karte po detetu je 150 dinara.

** Za radionicu nije potrebno prijavljivanje!

*** Mole se roditelji i staratelji da dođu na vreme kako bi deca u celosti ispratila jasno struktuiran i pripremljen program, i maksimalno iskoristila kreativan rad u Muzeju.

Podeli

Details

Date:
28.01.2018
Time:
11:00 - 13:00
Cost:
RSD150
Event Category:
Website:
http://bit.ly/2Gm0nPO

Venue

Muzej afričke umetnosti
Andre Nikolića 14
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map
Phone:
011 2651654
Website:
http://www.museumofafricanart.org/
Podeli