fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića

15.10.2018-10:00 - 10.02.2019-18:00

izlozba-muzej-grada-beograda-muzejirade

Produženo trajanje izložbe
POGLED IZBLIZA
ATELjE PAJE JOVANOVIĆA
Autor izložbe: Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda

Muzej grada Beograda produžiće trajanje izložbe „Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića“ do nedelje, 10. februara 2019. godine.

Izložba „Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića“ posvećena je oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine. Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, izloženi su u Muzeju Paje Jovanovića.
Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka. Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena. Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrukcija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta. Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji. Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

Muzej Paje Jovanovića
Kralja Milana 21 / IV sprat, Beograd
Radno vreme:
Petak 10-18h; Subota 10-17h; Nedelja 10-14h.
Dobro došli!

Podeli

Details

Start:
15.10.2018-10:00
End:
10.02.-18:00
Event Category:
Website:
https://bit.ly/2Wqidcq

Venue

Muzej Paje Jovanovića
Kralja Milana 21
Beograd, Serbia
+ Google Map
Website:
http://www.mgb.org.rs/posetite/muzej-paje-jovanovica
Podeli