fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

MOMČILO ST. MOKRANjAC – HEMIČAR, PROFESOR, TOKSIKOLOG

16.04.-18:00 - 04.05.-20:00

srpska-akademija-nauka-i-umetnosti-muzejirade

IZLOŽBA “MOMČILO ST. MOKRANjAC – HEMIČAR, PROFESOR, TOKSIKOLOG”

U utorak 16. aprila, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog“ – povodom 120 godina od rođenja velikana u farmaciji, u organizaciji Univerziteta u Beogradu – Farmaceutskog fakulteta, Muzeja Krajine u Negotinu i Galerije nauke i tehnike SANU.
Izložbenu postavku u Galeriji nauke i tehnike SANU posetioci će moći da vide do subote 4. maja 2019. godine.
Izložba o životu i radu Momčila St. Mokranjca (28. april 1899 – 16. septembar 1967) ima za cilj da osvetli i najširoj publici približi život i naučni doprinos ovog značajnog univerzitetskog profesora, izuzetnog hemičara sa Sorbone, prvog profesora srpske (i jugoslovenske) toksikologije, čiji je istraživački rad nagrađen Lavoazijevom medaljom.
Momčilo St. Mokranjac bio je, između ostalog, prvi upravnik Instituta za toksikološku hemiju, prodekan i dekan Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, prorektor Medicinske velike škole, prvi čelnik Hemijskog instituta SANU i Spektrohemijske sekcije Srpskog hemijskog društva, član Izvršnog odbora Međunarodne farmaceutske federacije, generalni sekretara Saveza farmaceutskih udruženja Jugoslavije, kao i dopisni člana Pariske akademije farmacije u Parizu.
Izložbi je doprineo Muzej Krajine iz Negotina, rodnog grada proslavljenog srpskog kompozitora i horovođe – Stevana St. Mokranjca, oca Momčila St. Mokranjca, a u znak sećanja na značajnu srpsku porodicu koja je iznedrila brojne velikane, ne samo na polju muzičkog stvaralaštva već i u nauci: toksikologiji i farmaciji.
Autori izložbe:
Dr sc. Danijela Đukić-Ćosić, vanredni profesor toksikologije
Spec. far. Jelena Manojlović, kustos Muzeja za istoriju farmacije
Etnolog, Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine u Negotin

Podeli

Details

Start:
16.04.-18:00
End:
04.05.-20:00
Event Category:
Website:
https://bit.ly/2v2lvWX

Venue

Srpska akademija nauka i umetnosti
Knez Mihailova 35
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map
Phone:
(011) 2180-671
Podeli