Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Međunarodni festival etnološkog filma

10.10.2017-08:00 - 14.10.2017-17:00

festival-etnološkog-filma-muzejirade

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu je događaj koji predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, kao i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada.
Festival je započeo svoj život 1992.godine i to uglavnom s ostvarenjima iz nacionalne TV produkcije gde su prikazivani folklor i običaji Balkanskih i Slovenskih naroda. U narednom periodu Festival već obuhvata zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata.
Misija Festivala je da ohrabruje istraživačke i stvaralačke pristupe u etnografskim dokumentarnim filmovima, da edukuje publiku o bogatstvu i raznovrsnosti lokalnih kulturnih tradicija, kao i da bude glas savesti kod problema savremenih društava uzrokovanih nipodaštavanjem vrednosti kulturnog nasleđa.
Etnografski muzej u Beogradu organizuje ovaj Festival svake godine. Od 2012. godine pri Muzeju deluje i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije koji će nadalje razvijati programe ove manifestacije. Rezultat prethodnih festivalskih izdanja je bogata video- arhiva koja broji 1250 etnografskih filmova iz 80 zemalja.
Festival je namenjen mladim ljudima i akademskoj populaciji iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, studentima, stručnjacima i umetnicima različitih profila. Takođe, Festival nastoji da privuče pripadnike lokalnih zajednica uključenih u očuvanje kulturnog nasleđa koje sami baštine.
U video-arhivi Etnografskog muzeja u Beogradu, među ostalim naslovima, nalaze se i sledeća ostvarenja etnografskog filma : Đurđul, Vampir u Štubiku, Čovek Vizije, Život i smrt na reci Gang, Magijski krug cveća, Ljubav zavet, Knjiga rekorda Šutke, Snimanje i pucanje s Mursima i dr. Filmska zbirka takođe poseduje stare etnografske snimke iz perioda pre i posle II svetskog rata, kao što su: Svadba u Slancima i Svadba u Topoli (autora Petra Ž. Petrovića, kustosa Etnografskog muzeja).
Video-arhiva je delimično pohranjena na VHS trakama, a u novije vreme je kompletan materijal u procesu digitalizacije.

Podeli

Details

Start:
10.10.2017-08:00
End:
14.10.2017-17:00
Event Category:
Website:
http://www.etnofilm.org/index.php/sr/

Organiser

Etnografski muzej u Beogradu

Venue

Etnografski muzej u Beogradu
Studentski trg 13
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map
Phone:
011 3281888
Website:
http://www.etnografskimuzej.rs/