fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Marica Bucek “Mapa mog dvorišta”

01.09.2018-13:00 - 15.09.2018-15:30

MARICA BUCEK
MAPA MOG DVORIŠTA

Umetnička galerija, Kruševac: 1 – 15. septembar 2018.

Otvaranje izložbe: subota, 1. septembar 2018. u 13 časova
Umetnička galerija, Majke Jugovića 12, Kruševac
______________________________________________________

Izložba Marice Bucek obuhvata radove koji predstavljaju izabrane delove knjige „Mapa mog dvorišta“, kao i sam projekat koji je nastao u okviru doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U osnovi radova je fotografija kao duboko lično sećanje koje se mapira kroz pažljivo odabrane detalje u neočekivanoj i posebnoj tipografskoj igri reči. Iako beleži i opisuje jedan i određeni porodični dom, autorka gradi ne samo svet odrastanja, već čitavo okruženje koje prerasta u posvetu, a da istovremeno nadrasta intimnu priču i svojom iskrenošću uvlači posmatrača u jedan drugi svet.

„Intimni trenuci bogatog životnog iskustva, objedinjeni su u jednoj knjizi, mapirani u okviru jednog dvorišta, u kojem je autorka započinjala svoja najranija kreativna razmišljanja. Tako to dvorište postane višeslojna priča, u koju su utkane generacije svih onih koji su u njemu gradili svoje intimne trenutke, deleći ga na taj način sa autorkom. Iako uporno na početku te knjige ona pokušava da nas geolokacijski smesti u tačno određenu tačku na planeti, jasno nam je da je knjiga prikaz Maričinog univerzuma.“
(Olivera Batajić Sretenović)

Marica Bucek
Rođena je u Kruševcu 1983. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Bila je dugogodišnji polaznik škole za likovne talente „Milan Milovanović“ u Kruševcu.
Diplomirala je grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Iste godine počinje sa radom u izdavačkoj kući Laguna, gde na poziciji art direktora radi do jula 2018. Student je prve godine doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
Bavi se grafičkim dizajnom, tipografijom, ilustracijom i opremom knjige.
Izlagala je na preko 20 grupnih izložbi. Samostalnu izložbu priredila 2013. „Od korice do korice“ u Srećnoj galeriji SKC u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.

Kustos izložbe: Biljana Grković

Podeli

Details

Start:
01.09.2018-13:00
End:
15.09.2018-15:30
Event Category:
Website:
https://bit.ly/2C4VpsG

Venue

Umetnička galerija Kruševac
Podeli