fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu

21.03.-19:00 - 20:00

muzej-kikinda-izlozba-muzejirade

Hajdemo na kafu!

U četvrtak 21.3.2019. godine u 19 časova u Narodnom muzeju Kikinda biće otvorena izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“
autorke Aleksandre Savić, višeg kustosa.
Posetioci će biti u prilici da saznaju kako je kafa dospela u Evropu, da je prva kafedžinica u Evropi otvorena u Beogradu, zašto su tokom istorije ljubitelji kafe kažnjavani batinanjem, kako se kafa koristila kao lek; zašto je kafa tokom istorije bila zabranjivana, kako je kafa dobila odobrenje pape u 16. veku, zašto su se žene u Engleskoj bunile protiv kafe, šta je to pergament kafa itd.
Na izložbi će biti predstavljene sadnice biljke kafa (Coffea arabica L.); modeli ploda i semena kafe; uzorci kafe sa ekskluzivnih plantaža širom sveta, kao i čuvena i veoma skupa kafa Blue Mountain koja se uzgaja na Jamajci.
Posetioci će imati priliku da vide azijsku cibetku koja se hrani plodovima kafe, zahvaljujući čemu se dobija najskuplja kafa na svetu – kopi luvak. Putem autentičnih šoljica iz raznih krajeva sveta biće predstavljen ritual ispijanja kafe u svetu.
Deo izložbe posvećen je običajima posluživanja kafe u Srbiji, kao i našem tradicionalnom posluženju koje predstavlja – kafa, slatko i voda.

Podeli

Details

Date:
21.03.
Time:
19:00 - 20:00
Event Category:
Website:
https://bit.ly/2O5F6OA

Venue

Narodni Muzej Kikinda
Trg srpskih dobrovoljaca 21
Kikinda, 23000 Serbia
+ Google Map
Phone:
0230 22500
Website:
http://www.muzejkikinda.com/
Podeli