Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Izložba “Umetničke kolekcije”

22.02.2018-19:00 - 22.03.2018-19:00

umetnicka-galerija-Krusevac-muzejirade

Izložba Umetničke kolekcije Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i Gimnazije u Kruševcu obuhvata izbor umetničkih dela koja baštine ove dve značajne obrazovne institucije, predstavljajući istovremeno i različite načine na koje su se formirale i nastajale kroz duži vremenski period koji govori i o istoriji samih škola.
Kolekcija Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu koja se formirala u dve etape, počev od prvih poklona prispelih zahvaljujući umetnicima darodavcima, pre svega njenim profesorima, Jugoslava Radojičića ili Nevenke Rajković, do uvećanja zahvaljujući i ostvarenim otkupima putem konkursa za finansiranje umetničkih dela Ministarstva kulture i informisanja RSrbije, predstavljena je kroz 16 slika, crteža i grafika, sedmoro umetnika.
Kolekcija Gimnazije u kojoj se danas nalazi preko 130 umetničkih dela predstavljena je sa 47 slika, grafika, skulptura, svedočeći o nastanku kroz poklone nekadašnjih učenika, među kojima su značajni srpski umetnici i profesori Fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, Slavoljub Čvorović, Božidar Džmerković, kao i gimnazijski profesori Dimitrije Simić, Milutin Jović, Nebojša Milčev ili drugih značajnih Kruševljana, ali i o jednom segmentu istorije škole kada je i sama bila organizator likovne kolonije i otvorenog ateljea, i na taj način značajno obogatila kolekciju radovima umetnika različitih generacija, kako nekadašnjih učenika i profesora Gimnazije, Kruševljana, tako i umetnika koji su se ostavljajući dela tek trajno vezali za Gimnaziju, među kojima su Mića Stojiljković, Balša Rajčević, Miroslav i Miodrag Anđelkovića, Pavle Popovića, Grujuca Lazarević, Đuro Radonjić, Petar Đuza, Zoran Jovanović Dobrotin, Zoran Furunović, Svetislav Basara, i dr.
_________________
„Značajne umetničke kolekcije u Kruševcu, posebno u okviru obrazovnog sistema, ali i kao deo opštih prilika na polju likovne umetnosti u samom gradu, predstavljaju upravo kolekcije Visoke škole strukovnih studija za vaspitače, naslednice nekadašnje Učiteljske škole, potom Više pedagoške škole, i Gimnazije u Kruševcu.
… Umetnička dela iz kolekcije Visoke škole strukovnih studija za vaspitače značajna su sa stanovišta sagledavanja pojedinačnih stvaralačkih perioda i upućuju na pojedinačne doprinose autora u profilisanju, pre svega, kruševačke umetničke scene. S druge strane, nove akvizicije, otkup umetničkih dela putem konkursa, ukazale su i na nove mogućnosti u daljem kreiranju i kontinuiranom upotpunjavanju kolekcije čija svrha nije samo oplemenjivanje prostora, već i značajna obrazovna funkcija.
… Obeležavanje značajnog jubileja, 130 godina postojanja škole, bio je povod da se sagleda značaj Gimnazije i ukaže na kontinuirani doprinos ove ustanove, ne samo na polju obrazovanja, već i u ukupnom kulturnom životu grada, te i na njegovu umetničku scenu. Organizujući te 1995. godine prvu likovnu koloniju sa pretenzijom da se njeno održavanje ustali, a ona postane tradicionalna, Gimnazija u Kruševcu postala je jedna od retkih obrazovnih ustanova koja se upisala u spisak osnivača likovnih kolonija. Fond umetničkih dela nastajao tom prilikom, predstavlja, uz dela koja je škola baštinila od ranije, jezgro zbirke koja je vremenom samo dobijala na svom obimu i kvalitetu,“ (Natalija Topličanin, iz teksta u katalogu izložbe)

„Imajući u vidu da je deo baštine koji se nalazi van ustanova muzeja podjednako važan za očuvanje, ali i sagledavanje kulturnog nasleđa u celini, evidentiranje umetničkih kolekcija ovih škola i izrada Kataloga umetničke kolekcije Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu i Kataloga umetničke kolekcije Gimnazije u Kruševcu stvorili su mogućnost za kompletnije i stručno sagledavanje dosadašnjeg delovanja u oblasti likovne umetnosti i obrazovanja, ali i kulturne istorije grada.“ ( B. Grković)

Izložba je rezultat saradnje Umetničke galerije Narodnog muzeja Kruševac sa obrazovnim ustanovama, Visokom školom strukovnih studija za vaspitače i Gimnazijom u Kruševcu.
Autorke izložbe i pratećeg kataloga su istoričarke umetnosti Biljana Grković i Natalija Topličanin.

Podeli

Details

Start:
22.02.2018-19:00
End:
22.03.2018-19:00
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/158980634900033/

Organiser

Narodni muzej Kruševac

Venue

Umetnička galerija Kruševac
Podeli