fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Izložba „Između nas“ – Povezivanje kolekcija MSU i SGSU

31.08.2018-19:00 - 09.10.2018-20:00

muzejirade_kolekcijamsu

„Između nas“
Povezivanje kolekcija Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica

Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14
Otvaranje izložbe je u petak, 31. avgusta 2018. u 19 časova.
Izložba je otvorena od 31. avgusta do 9. oktobra 2018.

Kustosi izložbe su Una Popović (MSU) i Nela Tonković (SGSU).

Umetnici: Saša Tkačenko / Miloš Tomić / Mladen Bizumić / Nikola Savić / Žolt Kovač / Marta Jovanović / Maja Rakočević Cvijanov / Vesna Pavlović / Ivan Grubanov

Izložba „Između nas“ predstavlja saradnju dveju institucija, Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica, koje će ovom prilikom predstaviti mali deo svojih kolekcija savremene umetnosti. Ideja izložbe jeste da promoviše saradnju između institucionalnih kustosa koji se bave savremenom umetnošću, odnosno republičkih, gradskih i pokrajinskih institucija koje poseduju kolekcije umetničkih dela, prevashodno aktuelnih umetničkih ostvarenja, i na taj način započne umrežavanje, preispitivanje i valorizacija ne samo postojećih zbirki i aktuelne otkupne politike već i tekuće scene.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvoren 1965. godine kao ustanova čija će programska orijentacija biti usmerena prema aktivnom proučavanju i pravovremenom prikupljanju dela savremene umetnosti iz čitave nekadašnje Jugoslavije. Dve ustanove nastale su približno u isto vreme, tokom šezdesetih godina, kada je širom jugoslovenskog kulturnog prostora formirana mreža ustanova koje izučavaju i kolekcioniraju savremenu vizuelnu umetnost. Savremena galerija Subotica osnovana je kao galerija Likovni susret 1962. godine. Galerija taj prvi naziv duguje izložbama koje je organizovala: velike jugoslovenske smotre dela nastalih u tada značajnim umetničkim kolonijama bile su sam početak rada Likovnog susreta. Savremena galerija Subotica takođe je imala zadatak da stvori kolekciju. U početku veoma birokratsko rešenje koje je podrazumevalo mogućnost da Galerija otkupljuje isključivo dela nastala u jugoslovenskim kolonijama, napušteno je već tokom prve decenije njenog rada jer je shvaćeno kao veoma restriktivno. Rukovodstvo grada šezdesetih godina želelo je da u novoj kolekciji nove ustanove, koja je trebalo da doprinese modernizaciji grada, budu značajni radovi već etabliranih umetnika, dok su kolonije gubile značaj i mogućnost da takve umetnike privuku. Tokom šezdesetih, za Muzej savremene umetnosti, kao i za po kapacitetu i obimu znatno manju Savremenu galeriju Subotica izdvajala su se značajna sredstva i otkupljivani su neki od tadašnjih antologijskih radova što potvrđuje jasnu i pravovremenu otkupnu politiku nekadašnje države, odnosno institucionalnu recepciju i valorizaciju najrelevantnijih umetničkih pojava.

Salon Muzeja savremene umetnosti je od samog početka, kao depandans Muzeja savremene umetnosti, svojim programom pružao relevantnu sliku savremenih umetničkih tokova. Početkom novog milenijuma, galerija je i renovirana i prilagođena neophodnim izlagačkim standardima i u njoj se i danas smenjuju značajne samostalne i grupne izložbe lokalnih i inostranih autora. Salon Muzeja savremene umetnosti aktivno učestvuje u produkciji umetničkih radova, i tako ostvaruje značajnu ulogu na sceni.

Izložba „Između nas“ je zapravo poziv Salona MSU Savremenoj galeriji Subotica da zajedno predstave određene akvizicije i poklone autora koji su izlagali ili učestvovali na samostalnim i grupnim izložbama u organizaciji jedne i druge institucije. Savremena galerija Subotica je takođe ustanova koja se zainteresovano uključila u produkciju umetnosti, aktivirajući svoj izlagački prostor (Palatu Rajhl sagarađenu 1904. godine) kao rezidencijalni prostor za umetnike koji stvaraju „site specific“ radove – rezultat tog odnosa su neki od novijih radova tezaurisanih u njenoj kolekciji. Ova faza rada kod obe galerije zaokružuje priču o nastanku i potencijalnom toku stvaranja kolekcija: one su opipljiv rezultat vidljivih (i često nevidljivih) procesa saradnje sa umetnicima, te tako predstavljaju dragoceni dokument o prošlom i našem vremenu koji svedoči o shvatanjima uloge umetnosti, ali i o svemu što nam je u vezi sa njom bilo važno. Izložba „Između nas“ je slika zajedničkih karakteristika kolekcija koje se stvaraju u najneposrednijem kontaktu sa savremenom umetničkom scenom i njenim protagonistima. Ma koliko inače bile različite, ta suština ih povezuje.

Podeli

Details

Start:
31.08.2018-19:00
End:
09.10.2018-20:00
Event Category:
Website:
https://bit.ly/2MyIrZ7

Venue

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map
Website:
http://www.msub.org.rs/
Podeli