fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fotograf u carstvu Prirode, izložba fotografija Milana Živkovića

24.07.2018-19:00 - 20:00

muzejirade_fotografprirode

Renomirani profesionalni fotograf koji je svoju karijeru započeo upravo u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, dugogodišnji urednik jedinstvenog časopisa Refoto i dobitnik više od 200 priznanja za fotografski rad, Milan Živković, odlučio je da svoju izuzetno vrednu zbirku fotografija prirode Srbije nastalu tokom poslednjih trideset godina, pokloni Prirodnjačkom muzeju.

Tim povodom Prirodnjački muzej izlaže jedan deo materijala na izložbi pod naslovom “Fotograf u carstvu Prirode”. Slike na izložbi su samo deo velike zbirke od više stotina fotografija i dijapozitiva koju autor poklanja Prirodnjačkom muzeju, snimljenih u Srbiji i okolnim zemljama tokom višedecenijske karijere. Na izložbi će biti izložene fotografije prirode formata 60×42 cm urađenih prema principima Epson Digigraphie procesa koji postavlja standard u arhiviranju, sa pratećim potrebnim sertifikatom koji svedoči da su fotografije izrađene uz poštovanje rigoroznih muzeoloških arhivnih standarda. To podrazumeva nepromenjenu trajnost više stotina godina. Ovakav kvalitet je obavezujući za muzejsko arhiviranje fotografija u boji. Milan Živković je jedan od prvih fotografa u svetu koji je dobio ovaj sertifikat.

Prirodnjačke fotografije imaju naučnu vrednost, jer su na njima zabeležene informacije o lokacijama i vremenu snimanja i dokumentovani brojni podaci o prirodi Srbije. Zbog svojih estetskih vrednosti i kompozicije, zamućena je linija između dokumenta i umetnosti, i one dodatno svedoče o harmoniji koju nalazimo u prirodi. Suptilni detalji zabeleženi makro-objektivima, neobični uglovi, ili dramatični i bolni prizori uništavanja pokreću emocije i svest o lepoti i krhkosti prirode čiji smo deo. Osim toga, u Muzej donose i nešto sasvim posebno. Fotografije su jedini način da se u depoe prenese celovitost ekosistema, predela i međusobnih odnosa u prirodi, koja se nikako ne može sagledati iz pojedinačnih eksponata koji čine najveći deo prirodnjačkih zbirki.

Tokom trajanja izložbe biće održana i promocija knjige “Terra Recognita”, monografije u kojoj je na 240 strana prikazano preko dve stotine fotografija iz zbirke koje je dobio Prirodnjački muzej. Takođe, biće održana i radionica na kojoj će biti detaljno prikazana tehnologija Digigrafije za publiku i posebno kustose i konzervatore iz drugih muzeja.

Otvaranje izložbe je 24. jula 2018. u 19 sati u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Komesar izložbe je dr Boris Ivančević, muzejski savetnik. Izložba će biti otvorena do kraja septembra.

Podeli

Details

Date:
24.07.2018
Time:
19:00 - 20:00
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/207287629932708/

Venue

Prirodnjački muzej
Mali Kalemegdan 5
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map
Phone:
01113284317
Website:
http://www.nhmbeo.rs/
Podeli