Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Filozofski klub “Novi surferi” – Imati ili biti

08.09.2017-20:00 - 21:00

novi_surferi_muzejirade

Septembarski Filozofski klub Novi surferi na temu Imati ili biti biće održan u petak, 8. septembra 2017. godine sa početkom u 20 časova u Savremenoj galeriji Subotica kao deo pratećih programa izložbe Kolekcija: 55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti, kojom SGSU obeležava 55 godina rada. Na ovoj izložbi predstavljena je i grafika Imati ili biti umetničkog para Dejana Anđelkovića i Jelice Radovanović, koja je nastala u Grafičkom ateljeu SGSU.

Imati ili biti je naslov čuvenog filozofsko-antropološkog dela Erika Froma u kome on izlaže osnovne fenomene čovekovog postojanja viđene kroz prizmu dva osnovna egzistencujalna modusa – imanja i bivstovanja. Imati ili biti je egzistencijalna disjunkcija, odlučujuća za suštinu čovekovog postojanja – na način posedovanja ili na način bivstvovanja. Imati ili biti je dilema koje svaka osoba treba da bude svesna kao uslova mogućnosti lične slobode – u simulakrumu posedovanja ili istini bivstvovanja. Kada se ovako postavi, stvar izgleda kao da je već odlučena: valja biti, ne valja imati. No, da li je izbor moguć, ili tačnije, da li se uopšte radi o izboru…
Voditelj Filozofskog kluba Novi surferi je Boris Čegar, profesor filozofije.

Učešće je besplatno.
Filozofski klub Novi surferi Fondacije “Danilo Kiš” je namenjen onima koji žele da: se poduče dobroj komunikaciji i aktivnom slušanju, uče kako da oblikuju misao u reč, zadobiju samopouzdanje i otvorenost za drugačije mišljenje, razviju veštinu vođenja otvorenog dijaloga i argumentovane rasprave, unapređuju svoje govorne i komunikacione veštine, nauče kako se gradi dobar argument, osete atmosferu kvalitetne rasprave, te svetu pristupaju kritički i kreativno.

Srdačno Vas očekujemo 🙂

Podeli

Details

Date:
08.09.2017
Time:
20:00 - 21:00
Event Category:
Website:
http://bit.ly/2x9TShL

Venue

Savremena galerija Subotica
Park Ferenca Rajhla 5
Subotica, 24000 Serbia
+ Google Map
Phone:
024 553725