fbpx

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Čajanka ili pijanka

05.05.-12:00 - 14:00

cajanka-ili-pijanka-muzejirade

POZIVAMO VAS NA VOĐENU TURU (PRIJAVA ZA POSETU JE OBAVEZNA NA https://goo.gl/v8yRrs), KOJA ĆE PREDSTAVITI ČAJANKU, ORGANIZOVANU 11. NOVEMBRA U ZAGREBU U ČAST SRPSKIH VOJNIKA, IZ UGLA MIROSLAVA KRLEŽE.

Godine 1918, kada se završava Prvi svetski rat i raspada Austrougarska monarhija, a stvara južnoslovenska država, u Zagrebu se 11. novembra, organizuje čajanka kako bi istaknuti pripadnici hrvatske elite dočekali bataljon srpske vojske iz Rume i ispratili ih dalje za Rijeku. Čajanci je prisustvovao i dvadesetpetogodišnji Miroslav Krleža čiji je govor, zbog vređanja istaknutih gostiju, izazvao veliki skandal i negodovanje mase, koja ga je ubrzo i izbacila iz dvorane.
Krleža je o toj „Pijanoj novembarskoj noći“ pisao u više navrata, neposredno nakon samog događaja, tokom Drugog svetskog rata (kada je i nastao memoarski zapis), te takođe u socijalističkoj Jugoslaviji, kada je prvi put sam zapis i objavljen. U njemu je na sebi svojstven, britak način opisao posleratnu atmosferu i neke od glavnih aktera političke i društvene scene tadašnjeg Zagreba, Beograda i buduće države, te dao ocenu političkih procesa i njihovih protagonista. Krležin zapis predstavlja ne samo izvanredan istorijski izvor, već i kvalitetan literarni tekst autorove književne zaostavštine. Tumačeći ovo književno delo, Petra Braun, Ana Filep i Maja Karić, istoričarke umetnosti iz Zagreba, provešće posetioce kroz izložbu Dan vredan veka 1. XII 1918.
PRIJAVA ZA POSETU JE OBAVEZNA na linku https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfg6O8dTWObf1c4–nNwFChsYS1nDT4JFBVHuWEyCQ_8pRkiA/viewform?usp=sf_link

Petra Braun je profesorka istorije i istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i kustoskinja Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.

Ana Filep je profesorka istorije umetnosti i hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i kustoskinja Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.

Maja Karić je istoričarka umetnosti i muzeološkinja, kustoskinja grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Podeli

Details

Date:
05.05.
Time:
12:00 - 14:00
Event Category:
Website:
https://bit.ly/2UX5Kjm

Venue

Muzej Jugoslavije
Podeli