Kao što već znate u toku su Dani evropske baštine! Ove godine Manifestacija se održava od 23. septembra do 2. oktobra. Tema manifestacije 2016. je “Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem” koja treba da promoviše programe koji podstiču povezivanje između kulturnih institucija i zajednica, vezu, odnosno otvaranje jednih prema drugima.

Šta su Dani evropske kultutne baštine?

Ovo je najveći participativni kulturni događaj građana Evrope. Evropski savet pokreće ovu inicijativu 1985, a od 1999. pripaja se Evropskoj uniji i formira najveću zajednički akciju u kulturi koja se održava jednom godišnje. Svake godine program generiše do 20 miliona posetilaca, veliki prihod i doprinosi kvalitetu života evropskog stanovništva.

Svakog septembra manifestacija se održava u preko 50 zemalja Evrope. Tokom ovih dana otvaraju se vrata muzeja, kulturnih institucija i lokaliteta sa brojinim programima speciajlno napravljenim za ovu priliku. Zato se ovi dani nazivaju i “Otvoreni dani kulture”. Cilj ove manifestacije je da:

– podigne svest o bogatstvu i kulturnom diverzitetu Evrope;

– napravi klimu u kojoj se stimuliše osećaj vrednosti evropske kulutre

– ohrabri toleranciju u Evropi, kao i van njenih granica

– informiše publiku i političke organe o potrebi za čuvanjem kulturnog nasleđa

– uputi poziv Evropi da odgovori na društvene, političke i ekonomske izazove sa kojima se suočava

 

Muzeji Srbije tokom Dana evropske baštine

Kada se radi o ovoj manifestaciji, naši muzeji ne zaostaju za muzejima u drugim zemljama Evrope, u skladu sa pruženim uslovima. Navešćemo samo nekoliko muzeja sa zanimljivim programima koje mislimo da treba posetiti. Svakako preporučujemo da prošetate i do muzeja u vašem gradu i informišete se o njihovim programima, jer vas sigurno očekuje aktivnost, događaj, izložba koji se izdvajaju od stalne postavke muzeja.

Muzej istorije Jugoslavije

Muzej afričke umetnosti

Prirodnjački muzej

Muzej grada Beograda

Muzej nauke i tehnike

Narodni muzej u Beogradu

Istorijski muzej Srbije

Galerija Matice srpske

Narodni muzej Pančevo

Narodni muzej Kraljevo

*svaki link vodi vas do sajta, stranice muzeja ili do nekog drugog portala na kome se nalazi program

Ukoliko  želite da pogledate šta se u okviru ove manifestacije događa po muzejima Evrope, kliknite na ovaj link koji vas vodi do portala Dana evropske kulturne baštine.

Povezujte se sa nasleđem i uživajte u muzejima!

Pozdrav,
Tina Kaplani

Tina Kaplani
Tina Kaplani

Latest posts by Tina Kaplani (see all)

Podeli
Dani evropske kulturne baštine
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)