fbpx

Kao što već znate u toku su Dani evropske baštine! Ove godine Manifestacija se održava od 23. septembra do 2. oktobra. Tema manifestacije 2016. je “Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem” koja treba da promoviše programe koji podstiču povezivanje između kulturnih institucija i zajednica, vezu, odnosno otvaranje jednih prema drugima.

Šta su Dani evropske kultutne baštine?

Ovo je najveći participativni kulturni događaj građana Evrope. Evropski savet pokreće ovu inicijativu 1985, a od 1999. pripaja se Evropskoj uniji i formira najveću zajednički akciju u kulturi koja se održava jednom godišnje. Svake godine program generiše do 20 miliona posetilaca, veliki prihod i doprinosi kvalitetu života evropskog stanovništva.

Svakog septembra manifestacija se održava u preko 50 zemalja Evrope. Tokom ovih dana otvaraju se vrata muzeja, kulturnih institucija i lokaliteta sa brojinim programima speciajlno napravljenim za ovu priliku. Zato se ovi dani nazivaju i “Otvoreni dani kulture”. Cilj ove manifestacije je da:

– podigne svest o bogatstvu i kulturnom diverzitetu Evrope;

– napravi klimu u kojoj se stimuliše osećaj vrednosti evropske kulutre

– ohrabri toleranciju u Evropi, kao i van njenih granica

– informiše publiku i političke organe o potrebi za čuvanjem kulturnog nasleđa

– uputi poziv Evropi da odgovori na društvene, političke i ekonomske izazove sa kojima se suočava

 

Muzeji Srbije tokom Dana evropske baštine

Kada se radi o ovoj manifestaciji, naši muzeji ne zaostaju za muzejima u drugim zemljama Evrope, u skladu sa pruženim uslovima. Navešćemo samo nekoliko muzeja sa zanimljivim programima koje mislimo da treba posetiti. Svakako preporučujemo da prošetate i do muzeja u vašem gradu i informišete se o njihovim programima, jer vas sigurno očekuje aktivnost, događaj, izložba koji se izdvajaju od stalne postavke muzeja.

Muzej istorije Jugoslavije

Muzej afričke umetnosti

Prirodnjački muzej

Muzej grada Beograda

Muzej nauke i tehnike

Narodni muzej u Beogradu

Istorijski muzej Srbije

Galerija Matice srpske

Narodni muzej Pančevo

Narodni muzej Kraljevo

*svaki link vodi vas do sajta, stranice muzeja ili do nekog drugog portala na kome se nalazi program

Ukoliko  želite da pogledate šta se u okviru ove manifestacije događa po muzejima Evrope, kliknite na ovaj link koji vas vodi do portala Dana evropske kulturne baštine.

Povezujte se sa nasleđem i uživajte u muzejima!

Pozdrav,
Tina Kaplani

Tina Kresović

Magistrirala Ekonomiju i menadžment umetnosti i kutlurnih aktivnosti na Ca’ Foscari univerzitetu u Veneciji, a osnovne studije Čuvanja kulturnog nasleđa završila na Bolonjskom univerzitetu. Radi kao Regionalni marketing koordinator za fintek Digital Finance International.
Tina Kresović

Latest posts by Tina Kresović (see all)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli