Možda ste primetili trend koji raste među muzejima Srbije u poslednjih godinu dana – Instagram.  Ništa novo za muzeje u svetu i milione ljudi koji ga koriste širom sveta, ali među muzejima u Srbiji Instagram profili sada nastaju više nego ikada.

Radi se i dalje o malom broju, nekih 25% muzeja u Srbiji za sada ima Instagram, ali se očekuje da će se taj broj uskoro povećati. Izdvojićemo 5  top muzeja, koji trenutno imaju najveći broj followera i koje vam preporučujemo da pratite na Instangramu. U suštini, mislim da treba zapratiti svih 20, ali možete početi sa ovih 5 :).

Muzej na otvorenom „Staro Selo“ Sirogojno

Instagram ime: Staroselosirogojno

Broj follower-a: 1320

Ovaj profil prenosi vam deo atmosfere pravog života u brdsko-planinskim predelima Srbije. Pažljivo uslikane fotografije detalja ovog ogromnog muzeja, aktivnosti, kao i zanimljivi „repost“-ovi posetilaca učiniće da odmah poželite da se nađete na Zlatiboru i krenete u duge šetnje planinom i muzejem.

staro_selo_sirogojno_muzejirade

 

Muzej istorije Jugoslavije

Instagram ime: muzej_istorije_jugoslavije

Broj follower-a: 878

Raznovrsnost sadržaja je Instagram strategija ovo muzeja. Od fotografija kustosa „iza scene“ preko fotografija i videa aktivnosti muzeja do pojedinačnih objekata iz kolecije i vizuala izložbi. Ovaj profil pokazuje da Muzej mnogo više od sećanja Kuće cveća.

mij_muzejirade

 

Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Instagram ime: mpus_beograd

Broj follower-a: 828

Ovaj mali muzej je dokaz da društvene mreže mogu biti odlično sredstvo komunikacije sadržaja muzeja publici. Na ovom profilu često se obeležavaju rođendani slavnih glumaca Srbije kao i zanimljivi praznici, a sve kroz stare fotografije iz pozorišta koje čine deo kolekcije Muzeja.

mpus_muzejirade

 

Prirodnjački muzej

Instagram ime: prirodnjacki_muzej

Broj follower-a: 582

Ulaskom na profil Prirodnjačkog muzeja ulazite u carstvo prirode. Ovde ćete naći najave svih novih izložbi muzeja, zabavne momente aktivnosti muzeja, ali i intereantne činjenice iz sveta životnjskog i biljnog carstva. Ako volite časopise poput “Politikinog zabavnika” i “Nacionalne geografije”, ovo je profil koji ćete želeti da vidite na svom “story board”-u.

prirodnjacki_muzej_muzejirade

 

Istorijski muzej Srbije

Instagram ime: istorijskimuzej

Broj follower-a: 409

Iako još uvek mali broj fotografija, ovaj muzej je zaradio veliki broj follower-a. Na ovom profilu naći ćete dosta fotografija prostora i detalja postavke Konaka kneza Miloša koji pripada Muzeju. Ovo je odlična strategija da se promoviše prostor koji se nalazi u malo zabačanijem delu grada.

istorijski_muzej_srbije_muzejirade

 

Uživajte u muzejima na Instagramu (a i uživo)! 🙂

 

Pozdrav,
Tina Kaplani

Tina Kaplani
Tina Kaplani

Latest posts by Tina Kaplani (see all)

Podeli
5 Instagram profila muzeja Srbije koje treba pratiti
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)