fbpx

Možda ste primetili trend koji raste među muzejima Srbije u poslednjih godinu dana – Instagram.  Ništa novo za muzeje u svetu i milione ljudi koji ga koriste širom sveta, ali među muzejima u Srbiji Instagram profili sada nastaju više nego ikada.

Radi se i dalje o malom broju, nekih 25% muzeja u Srbiji za sada ima Instagram, ali se očekuje da će se taj broj uskoro povećati. Izdvojićemo 5  top muzeja, koji trenutno imaju najveći broj followera i koje vam preporučujemo da pratite na Instangramu. U suštini, mislim da treba zapratiti svih 20, ali možete početi sa ovih 5 :).

Muzej na otvorenom „Staro Selo“ Sirogojno

Instagram ime: Staroselosirogojno

Broj follower-a: 1320

Ovaj profil prenosi vam deo atmosfere pravog života u brdsko-planinskim predelima Srbije. Pažljivo uslikane fotografije detalja ovog ogromnog muzeja, aktivnosti, kao i zanimljivi „repost“-ovi posetilaca učiniće da odmah poželite da se nađete na Zlatiboru i krenete u duge šetnje planinom i muzejem.

staro_selo_sirogojno_muzejirade

 

Muzej istorije Jugoslavije

Instagram ime: muzej_istorije_jugoslavije

Broj follower-a: 878

Raznovrsnost sadržaja je Instagram strategija ovo muzeja. Od fotografija kustosa „iza scene“ preko fotografija i videa aktivnosti muzeja do pojedinačnih objekata iz kolecije i vizuala izložbi. Ovaj profil pokazuje da Muzej mnogo više od sećanja Kuće cveća.

mij_muzejirade

 

Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Instagram ime: mpus_beograd

Broj follower-a: 828

Ovaj mali muzej je dokaz da društvene mreže mogu biti odlično sredstvo komunikacije sadržaja muzeja publici. Na ovom profilu često se obeležavaju rođendani slavnih glumaca Srbije kao i zanimljivi praznici, a sve kroz stare fotografije iz pozorišta koje čine deo kolekcije Muzeja.

mpus_muzejirade

 

Prirodnjački muzej

Instagram ime: prirodnjacki_muzej

Broj follower-a: 582

Ulaskom na profil Prirodnjačkog muzeja ulazite u carstvo prirode. Ovde ćete naći najave svih novih izložbi muzeja, zabavne momente aktivnosti muzeja, ali i intereantne činjenice iz sveta životnjskog i biljnog carstva. Ako volite časopise poput “Politikinog zabavnika” i “Nacionalne geografije”, ovo je profil koji ćete želeti da vidite na svom “story board”-u.

prirodnjacki_muzej_muzejirade

 

Istorijski muzej Srbije

Instagram ime: istorijskimuzej

Broj follower-a: 409

Iako još uvek mali broj fotografija, ovaj muzej je zaradio veliki broj follower-a. Na ovom profilu naći ćete dosta fotografija prostora i detalja postavke Konaka kneza Miloša koji pripada Muzeju. Ovo je odlična strategija da se promoviše prostor koji se nalazi u malo zabačanijem delu grada.

istorijski_muzej_srbije_muzejirade

 

Uživajte u muzejima na Instagramu (a i uživo)! 🙂

 

Pozdrav,
Tina Kaplani

Tina Kresović

Magistrirala Ekonomiju i menadžment umetnosti i kutlurnih aktivnosti na Ca’ Foscari univerzitetu u Veneciji, a osnovne studije Čuvanja kulturnog nasleđa završila na Bolonjskom univerzitetu. Radi kao Regionalni marketing koordinator za fintek Digital Finance International.
Tina Kresović

Latest posts by Tina Kresović (see all)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli