fbpx

Kada pominjemo mesec muzeja, ne možemo zaobići i najznačaniju noć meseca – Noć muzeja. Manifestacija pod istim imenom “Noć muzeja” pružiće nam priliku da se sa muzejima podružimo do kasno u noć.

Noć Muzeja 2017

Četrnaesti put za redom Noć muzeja razdrmaće Beograd novim, neotkrivenim prostorima i pričama koje će premijerno biti ispričane 20. maja od 17h do 1h. Tradicionalno, treće majske subote, predstaviće program na 67 lokacija, od čega 12 premijernih „VIASAT neispričanih priča“. VIASAT je i glavni  sponzor manifestacije ove godine. Noć muzeja obuhvata 136 dešavanja samo u Beogradu.

Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16h pa do ponoći.

Šta možete videti tokom manifestacije?

Ova manifestacija donosi pogled na muzeje, galerije i srodne institucije iz drugačijeg ugla. Otkrivaju se nove priče u mestima umetnosti i kulture, i duboko u noć nas zabavljaju. Izdvajamo stvari koje su nama najuzbudljivije i koje i vama preporučujemo:

1. Sa sovom kroz noć

Kalemegdanska tvrđava je nezaobilazna destinacija tokom Noći muzeja! Jedan od programa koji nam je posebno zanimljiv je izložba umetnice Еstеr Zајmi Мilеntiјеvić u Rimskom bunaru. Ova umetnica inspirisana je sovom kao pticom, bićem i simbolom. Ona svoje emocije i divljenje prema sovama oslikava na jedinstven način, i tako vodi nas svet mudrosti kroz svoje slike.

Uz to, u Rimskom bunaru dočekaće vas i realistična rekonstrukcija planova mehanizma za pumpanje vode iz bunara iz 18. veka u 3D filmu. Imaćete osećaj da se na trenutak spuštate do mističnh hodnika i površina vode starih bunara.

2. Povratak u budućnost

Konak kneginje Ljubice predstaviće izložbu posvećenu Beogradskom sajmištu. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava, čuju simfonijske koncerte. Sajmovi su uticali na razvoj društva u svakom smislu.  Osim istorijskog aspekta, izložba će obuhvatiti i makete mladih arhitekata beogradskog Arhitektonskog fakulteta koji su svojim radovima prikazuju kako vide izgled Sajma u budućnosti i njegov dalji život.

Dvor-NM2016-muzejirade

3. Ove noći slavimo svi – Plazma

U Galeriji udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) moći ćete da pogledate izložbu koju je Plazma priredila u čast svog rođendana. Svako od nas vezuje najrazličitije situacije za ovu bezvremensku poslasticu. Sada ćete moći da vidite kako su generacije od šezdesetih godina prošlog veka na ovamo slavile rođendane uz Plazmu. Vratićete se u svet šezdesetih i sedamdesetih godina uz muziku ovog vremena, na modu iz osamdesetih sa fotografija, setićete se najpopularnijih recepata za torte iz devedesetih. I, naravno, uživaćete u putu Plazme kroz dvehiljadite.

4. Avanture velikog Samija

Za sve roditelje koji sa svojim mališanima žele da podele jednu neverovatnu priču iz svog detinjstva, druženje u zoološkom vrtu je prava prilika za to. U toku Noći muzeja, do 20h možete ispričati svojim klincima avanture čuvene šimpanze, Samija, koji je 1988. pobegao iz beogradskog zoo vrta i prošetao ulicama grada. Obilaženjem kaveza majmuna, uz fotografije o Samijevim poduhvatima bežanja iz zoo-vrta, njegovom životu i prijateljstvu s Vukom Bojovićem, moći ćete da dočarate najmlađima Samijevu avanturu.

5. Prve beogradske disko kugle

Da li znate kada je otvorena prva prava dikoteka u Beogradu? Pre tačno 50 godina otvorena je diskoteka “Kod Laze Šećera”, prva takva na Balkanu, a četvrta u Evropi. U Domu Jevrema Grujića moći ćete da se vratite u hipi modu, muziku šezdesetih, svetlucave kugle iz ovih dana i udahnete deo atmosfere tadašnjih izlazaka. Za neke od vas biće ovo prisećanje na mladost, za druge upoređivanje sa izlascima današnjice. U svakom slučaju, čeka nas jedno zanimljivo iskustvo.

6. Revolucija hemije u Srbiji

Jedna grupa vrednih studenata i profesora hemijskog fakulteta prikazaće vam izložbu posvećenu najvećem srpskom hemičaru, Simi Lozaniću. Time se obeležava 170 godina od rođenja ovog velikog revoulucionara. Po prvi put se na fakultetu izlažu eksponati vezani za ovog hemičara. U okviru izložbe moći ćete da vidite zanimljive predmete, poput prepiske hemičara sa Mendeljejevim. Uz to, moći ćete da se oprobate u izvođenju ekpperimenata sa studentima.
Celokupni program Noći muzeja možete pogledati na sajtu manifestacije. Na sajtu možete napraviti i vašu stazu kroz Noć muzeja  i organizovati ličnu avanturu. Aktuelna obaveštenja i zanimljivosti pratite na njenim društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram.

Muzej-Veterinarskog-fakulteta-NM2016-muzejirade

Uživajte u muzejima!

Pozdrav,

Tina Kaplani

Tina Kresović

Magistrirala Ekonomiju i menadžment umetnosti i kutlurnih aktivnosti na Ca’ Foscari univerzitetu u Veneciji, a osnovne studije Čuvanja kulturnog nasleđa završila na Bolonjskom univerzitetu. Radi kao Regionalni marketing koordinator za fintek Digital Finance International.
Tina Kresović

Latest posts by Tina Kresović (see all)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli