fbpx

Stigao nam jedan od najlepših perioda godine: maj – mesec muzeja! Vreme nas ovih dana možda ne služi baš najbolje, ali zato su muzeji tu da nas obraduju sa najzanimljivijim sadržajima u okviru manifestacije Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10, koja traje od 11. do 20. maja. 

Najveća muzejska manifestacija u Srbiji

Zaista jeste. Manifestacija ove godine uključuje čak 90 učesnika, u 40 gradova i mesta širom Srbije. To znači da ćete do 20. maja moći da posetite 120 muzejskih i srodnih lokacija potpuno besplatno.

Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10  obuhvata Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropsku noć muzeja koja se ove godine obeležava 20. maja. Tema ovogodišnje manifestacije je “Muzej u gostima”. Plan je da se ovom temom podstaknu saradnje i povezivanje muzejskih institucija, a da se publici pruži prilika da se upozna sa programima muzeja iz drugih gradova.

Jedna od najvećih prednosti ove manifestacije, po meni, jeste produženo radno vreme muzeja. Ovo je nešto za čim ljubitelji muzeja, i svi oni koji bi to mogli da postanu, imaju potrebe. U okviru ovih 10 dana, muzeji će biti otvoreni od 10 ujutru do 10 uveče i tako dati mogućnost svim ljudima koji rade prekovremeno, imaju nezgodno radno vreme ili rade dva posla da posete sve sadržaje za koje su zainteresovani.

Muzeji Srbije 10 dana, od 10 do 10 je jedinstvena manifestacije ovog tipa na prostoru Evrope. Njeni osnivači su nacionalni muzeji Srbije: Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej u Beogradu, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije. Podršku su pružila i strukovna muzejska udruženja, Nacionalni komitet ICOM Srbije i Muzejsko društvo Srbije.

Šta sve možete videti tokom manifestacije?

Mesec maj, kao i ova manifestacija, je poseban momenat za muzeje, jer se muzeji izlažu i predstavljaju publici nesvakidašnje izložbe i prateće programe: radionice, predavanja, vođenja i igre. Kompletan program manifestacije i svih muzeja možete videti na www.muzejisrbije.rs, a mi ćemo izdvojiti nekoliko naših predloga za koje mislimo da ih ne treba zaobići.

1. Kockasti univerzum – lego u Srbiji

Etnografski muzej u Beogradu organizovala je izložbu koja predstavlja kako je ova kocke našeg detinjstva stigle u Srbiju. Izložba prikazuje i put LEGO kockica od zvaničnog ulaska na jugoslovensko tržište do današnjice sa komercijalne strane: kako su se LEGO kocke dobavljale, prodavale, reklamirale, ali i sa emotivne strane: kako su obeležile naše detinjstvo, kako su uticale na naš razvoj, maštu, kao i načine na koje smo se igrali sa njima. Zanmiljivost za sve roditelje: U sklopu izložbe biće organizovane i radionice za decu od 6 do 12 godina. Raspored radionica možete pogledati ovde.
.etnografski-muzej-lego-muzejirade

2. Plakati Miltona Glejzera

Milton Glejzer je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih grafičkih dizajnera Amerike. Da li poznajete logo “I♥NY”? To je samo jedno od Glejzerovih svetski poznatih dela. Ovaj čovek je i jedan od osnivača Njujork magazina, dakle svakako slojevita ličnost čija dela treba videti. Muzej primenjene umetnosti u Beogradu je početkom ove godine dobio na poklon kolekciju od 25 plakata ovog umetnika. Ovi plakati  će tokom manifestacije i meseca maja biti izloženi u prostorijama Muzeja. Uz plakate Glejzera, u Muzeju primenjene umetnosti moći ćete da uživate i u još jednoj izložbi plakata, pod nazivom Srbija, rat i plakat 1914 – 1918.

3. Devojački sanduci

I meni je zvučalo kriptično, ako ne i morbidno. Ali, nije. 🙂 O čemu se zapravo radi? U pitanju je radionica koju organizuje Muzej Vojvodine u Novom Sadu. Radionica je povećena istraživanju tradicije i običaja naših prostora. Devojački sanduk je sanduk koji je svaka devojka imala, a u koji su mame i bake slagale spremljeni devojački miraz. Na ovoj radionici posetioci će imati prilike da istraže šta se sve nalazilo u nekadašnjim devojčkim sanducima. Ova radionica se odigrava u Muzeju Vojvodine u sredu u 18h i idealan je predlog za građane i sve koji se budu našli u Novom Sadu, ovog dana, a koji žele da provedu zanimljivo popodne.

4. Poreklo muzičkih instrumenata u Srbiji

Za sve ljubitelje muzike zabava se nalazi u Čačku! U Narodnom muzeju Čačak, u okviru manifestacije, gostuje izložba Narodnog muzeja Kragujevac. Izložba istražuje prvu pojavu i poreklo muzičkih instrumenata u Srbiji na osnovu arheoloških, istorijskih i etnografskih podataka. Izložbu prate radionice za decu i organizovana stručna vođenja za posetioce.

5. Tradicionalni murali Afrike

Putovanjem u Južnu Srbiju, u Muzej Ponišavlja Pirot, otputovaćete zapravo u Afriku. Muzej afričke umetnosti predstaviće se izložbom fotografija iz svoje kolekcije. Na ovoj posebnoj postavci fotografija upoznaćete se sa reljefnim i mozaičkim ukrasima eksterijera i enterijera kuća iz različitih delova Afrike. Murali su vekovna tradicija Afrike, a po izuzetnim likovnim dometima izdvajaju se ostvarenja naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Ndebele i Basoto (Južna Afrika).

murali-afrike-muzej-ponišavlja-muzejirade

6. Hajdemo u planine

Ako volite planinarenje, treba da posetite Kuću Simića u Kruševcu. Izložba je posvećena uspešnom sedamdesetogodišnjem radu planinarskog društva Jastrebac Kruševac. U okviru postavke pričaće se uzbudljive priče sa avantura koje su planinari proživljavali od nastanka društva pa do danas. Izložba će obuhvatiti fotografije, objekte planinarske opreme, a poznajući dobro Kuću Simića i njihovu ljubav prema planinarenju, sigurna sam da ćete u svakom momentu naići na barem jednog entuzijastičnog planinara koji vam može ispričati priču iz ličnog iskustva. 🙂 Izložba će biti otvorena na noć muzeja, 20. maja u 20h.

 

Imamo jedinstvenu priliku da obiđemo muzeje u najlepšim uslovima i sa najzanimljivijim sadržajima. Na sajtu Manifestacije takođe možete ispratiti ceo program po danima i ubeležiti svoje omiljene aktivnosti koje ćete obići. Još aktuelnih informacija možete dobiti na Facebook stranici Manifestacije i na stranici Muzeji Rade.

 

Uživajte u muzejima!

Pozdrav,

Tina Kaplani

Tina Kresović

Magistrirala Ekonomiju i menadžment umetnosti i kutlurnih aktivnosti na Ca’ Foscari univerzitetu u Veneciji, a osnovne studije Čuvanja kulturnog nasleđa završila na Bolonjskom univerzitetu. Radi kao Regionalni marketing koordinator za fintek Digital Finance International.
Tina Kresović

Latest posts by Tina Kresović (see all)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Podeli